Med himlen som arbetsfält!

Han har tillbringat över 30 000 timmar i luften, och byggt upp en framgångsrik karriär både inom flygvapnet och inom det civila. Men trots att han uppnådde pensionsålder häromåret har Ljungbyhedsbon Bertil Gerhardt inga planer på att trappa ner.
– Jag trivs med att hålla ett högt tempo, konstaterar han.

Lång meritlista

Bertil, som är bördig från småländska Storebro, slog ner bopålarna i Ljungbyhed redan 1963, när han kom till F5 som officersaspirant. Som elev på flygskolan tog han certifikat för SK50 Safir och SK28 Vampire. Därefter följde några år vid Malmen i Linköping, där Bertil utbildade sig till jaktförare på J29 Tunnan. Kadettskolan genomförde han i Uppsala, och därefter fortsatte Bertils flygtjänst på J35 Draken vid F11 Nyköping och F13 Norrköping fram till 1973. Från 1968 var det dock Ljungbyhed som var basen i familjen Gerhardts liv.
– Det var meningen att jag skulle stanna här som flyglärare i tre år. När den tiden hade gått var det ont om personal och då blev jag kvar, först som flyglärare och sedan som divisionschef och flygchef vid den militära flygutbildningen.

Arbetar även för Biltema

1983 blev Bertil också flygchef och chefsinstruktör vid Trafikflyghögskolan (TFHS), och han har under åren också haft en karriär inom den civila luftfarten och fungerat som flyglärare, skolchef samt varit pilot i en rad olika flygföretag. Bertil har alltså flugit de flesta typer av flygplan. Sedan 1978 har han också flugit företagspersonal inom Biltema över hela världen, och det är detta han nu ägnar sig åt på heltid. Resorna går såväl inom Europa som till Kina och USA.
– Det har varit ett mycket intressant jobb. Inom Biltema får jag möjlighet att flyga de allra modernaste maskinerna. Det är verkligen skilda världar gentemot en Vampire eller en Spitfire till exempel.

Spitfire – klassiskt flygplan

Spitfire ja – det brukar kallas världens vackraste flygplan, och användes under andra världskriget av brittiska styrkor för att störta Hitlerregimen. Biltema har köpt in två plan som man använder i marknadsföringssyfte under olika ”air shows”, och det är Bertil som har äran att sitt bakom spakarna.
– Det är en pojkdröm att få möjligheten att flyga plan som medverkat i andra världskriget, väldigt inspirerande. Jag åker runt på uppvisningar nästan varje helg på somrarna.

Tid med barnbarnen

Flygandet har alltså varit en stor del av Bertils liv, men även om han inte direkt har trappat ner så har han ändå tid över för annat. Familjen äger tre olika hus – ett på Orust, ett i Småland och så det i Ljungbyhed, och någonstans pågår för med mesta någon form av renovering. Bertil tillbringar också mycket tid med skaran av barnbarn, där den äldsta medlemmen just nu är fem år. Börjar det månne bli dags för första flygturen med morfar?
– De står i kö och vill upp och flyga, så det är väl snart tid, skrattar Bertil.