Dags igen för Åby Marknad

Tisdagen den 22 juni är det dags för årets upplaga av Åby Marknad. Omkring 15 000 besökare väntas handla marknadsattiraljer från omkring 320 knallar. Två av dessa är Sune Olofsson och hans hustru Mai-Britt, som har åkt runt med sin munkvagn på olika marknader sedan 1991.
– Vi hade igång en taxiverksamhet tidigare, men när den lades när så började vi åka ut på marknader istället, säger Sune Olofsson.

Sune och Mai-Britt bor i Gyllebo, som ligger en mil utanför Simrishamn. Att vara marknadsknallar är inte någon heltidssysselsättning för deras del, utan mer en rolig fritidssysselsättning.
– Det är inte det här som försörjer oss, utan vi gör det mest för att det är roligt. Vi rör oss mestadels i Skåne, den marknad vi åker till som ligger längst bort är Långås i Halland.
Paret har varit med på Åby Marknad i många år, och där trivs de utomordentligt bra.
– Den är mycket trevligt upplagd och välskött. Turistchefen Eivor de la Cueva ska ha en stor eloge, tycker Sune.
Vad är det då förutom logistiken som gör Åby Marknad så speciell. Sune svarar:
– Många av de marknaderna vi är ute på ligger en bit utanför orterna. Man kanske samlar en hel marknad ute på ett speciellt ställe. I Klippan håller man sig inne i samhället, och då blir det aldrig någon riktig trängsel. Det är lätt för folk att gå och titta som man vill och göra vad man känner för.

När Sune och Mai-Britt åker ut spänner de fast sin munkvagn bakom husbilen. Till skillnad från många andra knallar så slipper de alltså hela projektet med att packa upp och packa ner hela tiden– något som är ganska skönt. Munkarna bakar de själva från en färdig mix. Denna doppas och kokas sedan i flottyr. Förutom munkar säljer de också kaffe och läsk.

Det bästa med att vara ute på marknader som knalle är att man träffar mycket folk. På de flesta marknaderna kommer besökarna i en strid ström hela dagen – det finns alltid någon som är sugen på munkar, vad klockan än är!
– Många ska kanske hem till någon god vän och dricka förmiddagskaffe innan man går ut på marknaden, då brukar de titta förbi här först och köpa med sig några ringar för att ha med sig istället för en blomma.