Välmående 80-åring satsar på ungdomarna

2010 firar Röstånga IS 80 år som förening. Jubileumsfestligheter kommer att äga rum på Odenvallen den 5 juni.
– Det blir stor tältfest med grillad gris, sång, musik och dans. Innan festen sätter igång ordnar vi brännbollsturnering, säger ordföranden Paul Ståhl.

Starka och duktiga ledare

I en tid när många föreningar vittnar om att det börjar bli svårare att locka ideella krafter till att engagera sig så är läget precis tvärt-
emot i Röstånga IS.
– Vi har fått in ett antal starka och duktiga ledare i föreningen. Normalt sett är det vanligaste att en eller max två personer är ansvariga för varje lag, men vi har fler ledare per lag än vad som är brukligt, konstaterar Paul Stål.

Ny tränare på herrsidan

En medveten satsning på ledarsidan samt engagerade föräldrar och gamla spelare – det är receptet bakom Röstånga IS framgång, i alla fall enligt Paul Stål. Huvudsyftet med föreningen är att ha en stark aktivitet på ungdomssidan.
– Vi vill naturligtvis ha konkurrenskraftiga A-lag också, men först och främst vill vi kunna locka ungdomar.

2010 har man både A- och B-lag i seriespel på herrsidan, ett A-lag på damsidan samt ett oldboyslag, som vann serien föregående år. På herrsidan har man dessutom fått in en gammal RIS-bekanting som tränare, Roger Zentio.
– Han är en riktig Röstångaprofil, och det känns kul att han har kommit tillbaka, säger Paul Stål.

Nytt gym

Huvudinriktningen i Röstånga IS är fotboll, men på vintrarna samlar också skidsektionen ett antal motionärer. Dessutom kommer man inom kort att starta ett gym för alla medlemmar. Föräldrar som lämnar sina barn behöver inte köra hem och sedan komma tillbaka för hämtning. Istället kan de sysselsätta sig under tiden.
– Framåt våren och sommaren kommer vi även att dra igång utomhusgymnastik för alla föräldrar som är medlemmar. Det är viktigt att satsa på motion även för dem. Det ökar dessutom trivseln och gör att vi kanske får ännu fler föräldrar som engagerar sig i föreningen. RIS ska vara en idrottsförening för hela Röstånga, både när det gäller idrott och allmän motion.