”Skånes vackraste vulkan” – geologiäventyr vid Röstånga

Den kallas ”Skånes vackraste vulkan”, den i Jällabjär mellan Anderstorps och Röstånga som höjer sig 60 meter över omgivningen. Överhuvudtaget bjuder hela Röstångabygden på ett geologiäventyr.

Skåne är den del i landet som har mest varierande geologi. Bidragande är Tornquistzonen med spricka från Svarta havet till Norges kust, tvärs igenom Skåne från Simrishamn till Torekov – och förbi Röstånga. I fjol gav sprickzonen upphov till ”mindre skalv” i Sjöbo-trakten. Vidare går mindre zoner samman och parallellt med sprickzonen i Skåne – bl a vid Röstånga.

Detta har lett till flertalet intressanta och sevärda geologiska formationer i bygden kring Röstånga som lätt nås från allmän väg: Skäralid, Rallate, Nackarp, Odensjön, mitt i Röstånga, Jällabjär och Djupadal. Skäralid har vad som kallas ”Skånes Grand Canyon”, alltså den välbekanta sprickdalen. Basaltpelarna vid Rallate (”Stig in”), som lätt nås från vägen mellan Ljungbyhed och Röstånga. Rallate är en rest av en vulkan, där basalt finns i utfyllda kraterrör.

I Nackarp finns vad som beskrivs som ”konstiga koniska kullar”. De är rester efter en ansamling mini-vulkaner. Innanför finns Odensjön, som är en cirkelrund sjö som förbryllat genom åren och gett upphov till fantasifulla teorier. Mitt i Röstånga finns ”södra Sveriges vackraste Breccia”. Breccian innehåller skarpkantade bitar av berg i en finkornig mellanmassa.

Jällabjär ligger på vägen mellan Röstånga och Anderstorp. På toppen finns en tio kvm stor blottad basalt. Jällabjär är den förnämligaste av sammanlagt 150 vulkanrester i Skåne. Innanför finns Djupadal som innehåller vad man kallar ”Sveriges vackraste basalttuff”, som ser ut som en slagghög och är vulkanisk tuff.