Ett guldkantat jobb

Hemma på gården Ekbacken i Bonnarp har Lennart Säflund startat egna företaget IdéRika Ram i Bonnarp. Där ramar han tavlor av alla de slag, väggarna i verkstan är fyllda av ramprover att välja emellan.
– Min fru Gunnel har hållit akvarellkurser här i vårt ombyggda stall i många år. Hennes företag hette förut IdéRika Rum och heter idag IdéRika Bild, därav mitt företagsnamn. Hennes kursdeltagare började fråga mig om de inte kunde få hjälp med inramning, och sedan har jag lärt mig efterhand, säger han.

Landsbygdsstöd

Lennart, som knappast kan beskyllas för att ha tummen mitt i handen, har utvecklat sin händighet genom alla erfarenheter av reparationsprojekt av de olika byggnaderna på gården. Då har han också kunnat lära sig av de olika hantverkare som har anlitats.
Via nätet hittade han en ramverkstad i blekingska Bräkne-Hoby som var till salu. Han köpte den komplett med all utrustning, och inredde en ramverkstad i en av byggnaderna på gården.
– Det har tagit ett och ett halvt år att inreda verkstadens två rum, som har förvandlats till från ett kallt, mörkt, skrotfyllt och ruffigt magasin till en praktisk arbetsplats och en trivsam miljö att ta emot kunder i.
Han har beviljats landsbygdsstöd för projektet, och hoppas att så småningom kunna arbeta minst tre dagar i veckan ute i ramverkstaden.
– Det landsbygdsstödet ska hjälpa till med är investeringarna som jag har gjort i lokalerna och utrustningen här, säger Lennart. Den löpande verksamheten sköter jag själv.

Praktik och kurser

Lennart har genomgått viss utbildning för att lära inramningens ädla konst. Han har praktiserat på en ramverkstad i Eskilstuna, och har även gått kurser hos Tranåslist, som är en av hans leverantörer. Det där med inramning är inte så enkelt som man kanske skulle kunna tro! Det är olika tekniker beroende på vad det är som ska ramas in.
– Akvareller och grafiska blad kräver syrafria passepartouter och syrafri bakgrundskartong och ramas alltid med glas. Oljemålningar behöver oftast bara ramas. Textilier är lite en egen värld för sig, där har jag fortfarande en del att lära, konstaterar Lennart, som hämtar råd och erfarenhet från kollegor i branschen.

Många järn i elden

I början kom de flesta bokningarna från Gunnels akvarellkurser, men nu börjar ordet spridas och Lennart har fått in beställningar även från annat håll. Men Lennart ramar inte bara in tavlor, utan har andra järn i elden också.
– Vi bor ju granne med Bonnarps Hjortgård, vi småföretagare samarbetar och jag brukar till exempel hjälpa till med att sälja hjortkött. I Bonnarps Hjortgårds ”Tomtebo” och på Solbacken bor många av Gunnels kursdeltagare under sommarkurserna. Och jag hjälper till med ”marktjänsten” under kurserna, ställer i ordning lokalerna, serverar kaffe och mat. Då samarbetar vi med Spången och Ljungbyheds konditori.
Mycket att göra med andra ord – men då trivs Lennart Säflund.
– Jag är ju 64 år nu, men har ingen lust att slå mig till ro för det, skrattar han.