En riktig stöttepelare

Bengt Alfredsson har varit Kvidinge trogen under hela sitt vuxna liv. Han flyttade till orten som femåring och har sedan blivit kvar. Frågar du en Kvidingebo vad de förknippar Bengt Alfredsson allra mest med så är nog svaret givet för de flesta: Kvidinge IF:s loppmarknad. Bengt har nämligen varit involverad i den sedan starten 1968.
– Det var en man som hette Bengt Johansson som höll i det då, och han frågade mig om jag ville ställa upp, och det gjorde jag. Det var i betydligt mindre skala på den tiden än vad det är idag.

Mycket jobb, men roligt

Idag när vi skriver 2010 har nämligen loppmarknaden i Kvidinge växt ordentligt. I månadsskiftet juli-augusti varje år kulminerar det hela med ett tvådagarsevenemang komplett med auktion på söndagseftermiddagen.
– De senaste åren har vi till och med haft en buss som kommer från Köpenhamn. Det finns ju många danskar som har stugor häromkring.

Bengt uppskattar att de två dagarna av loppmarknad på idrottsplatsen lockar mellan 5- och 6 000 personer varje år. Och arbetet med att samla in grejer som ska säljas fortgår under hela året.
– Vi har tre stycken som åker runt och samlar in, sedan är vi några stycken som arbetar med att packa, sortera och stapla upp. Det är mycket jobb men väldigt roligt.

Hämtar året runt

Den så kallade ”loppisbilen” håller sig inte bara inom kommungränsen, utan får regelbundet körningar till såväl Ängelholm som Helsingborg, Klippan och Örkelljunga – ja faktiskt stora delar av nordvästra Skåne. Vad är det då som gör att just Kvidinges loppmarknad har blivit så populär?
– Vi har många ”leverantörer” som bara lämnar saker till oss och inte till någon annan loppmarknad. Sedan tror jag att det betyder mycket att vi samlar in saker under hela året, och inte bara någon månad innan själva loppmarknaden, som många andra gör.

När det väl är dags för den stora loppmarknaden ställer mellan 30 och 40 personer upp och bygger marknadsstånd och hjälper till med allt man kan tänka sig.
– Klockan fyra på lördagsmorgonen brukar vi gå upp, och sedan är det full rulle i två dagar.

Ledare i Kvidinge IF

Bengt Alfredsson ser dock en liten fara i att majoriteten av de volontärer som ställer upp är av ”det äldre gardet”. Kvidinge IF har, precis som många andra föreningar, svårt att få fram nya ideella krafter. Bengt har själv, förutom arbetet med loppmarknaden, också varit aktiv ledare i Kvidinge IF.
– Jag spelade lite fotboll i min ungdom, men det blev aldrig så mycket mer med det. När jag började arbeta med loppmarknaden kom jag in i föreningen igen, och sedan har jag varit både inom ungdomsavdelningen och suttit med som ledamot i huvudstyrelsen. Jag var bland annat med och startade klubbens flicklag.

Har haft åkeri

I det civila har Bengt, som gick i pension för fyra år sedan, varit lite av en mångsysslare. Han har arbetat på Bröderna Ottossons i Klippan, både med bilbältes- och kapellproduktion, och körde därefter transporter med slaktdjur i nio år. 1978 skulle en granne till honom sälja sin lastbil, och frågade om Bengt var intresserad av att ta över den. Det var han – och helt plötsligt var enmansåkeriet Bengt Alfredsson Åkeri fött.
– Det var mycket anläggningskörning, bland annat för Vägverket. Jag trivdes väldigt bra med att vara ute på vägarna och med att träffa mycket folk.

Bengt trivdes så bra att han höll igång sitt åkeri fram till pensionen 2006. Numera är han, förutom engagemanget i loppmarknaden, också aktiv inom Kvidinge Hembygdsförening. Just nu planerar man 200-jubileet av kronprins Carl Augusts död i form av ett slaganfall, som skedde just på Kvidinge hed, och som ledde till uppförande av det välkända monumentet. Den 28 maj är det dags.
– Vi kommer att ha ett skådespel som spelar upp händelsen, och sedan kommer Herman Lindqvist att prata historia i kyrkan på kvällen.