Uppdrag: Utrota skräpet

Det brukar ju heta att det som göms i snö kommer upp i tö – och i år stämmer väl detta gamla beprövade påstående bättre än någonsin. Som vanligt har kristdemokraterna med Bert-Inge Karlsson i spetsen tagit fasta på detta. Den 8 maj är det därför dags för deras vårstädning av Klippan.

– Alla som vill hålla Klippan rent och snyggt träffas på förmiddagen vid gatukontoret på Mammarpsgatan. Där drar vi upp riktlinjerna för dagen, säger Bert-Inge Karlsson.

Brukar genomföras i april

Idén om att vårstäda Klippan lite extra är ursprungligen en kommunfullmäktigemotion från Bert-Inge Karlsson.
– Det tenderar att bli otroligt mycket prat i politiken mellan varven – då kan det vara bra att komma med lite konkreta grejer ibland, skrattar han.
Den årliga städningen har blivit ett säkert tecken på att de varmare årstiderna är på gång. I normala fall brukar man utföra den i april, men den karga vintern har skjutit tillfället framåt.
– Vi bjuder alla frivilliga på hembakad fika av högsta klass, och ICA Kvantum ställer upp och sponsrar med korv och bröd, som grillas av scoutföreningen. Dessutom kan alla som deltar vinna fina priser i form av presentkort, säger

Strövområden och buskage

Syftet med städningen är att kunna hjälpa till att plocka bort skräp från områden där det är lite svårare att komma till, och där många dumpar både det ena och det andra.
– Det kan handla om strövområden, buskage och skogsbryn. Vi brukar hitta alltifrån gamla reservdäck och bilbatterier till burkar, glas, strumpor, chipspåsar – man upphör aldrig att förvånas över hur mycket skräp folk slänger i naturen, säger Bert-Inge Karlsson.
De som deltar delas in i olika grupper som tar hand om olika områden. Därefter beger man sig ut, med säckar i högsta hugg. Säckarna lämnas kvar på de olika platserna, och sedan kommer Arbetscentrum och hämtar dem på måndagen.

Ringar på vattnet

Under årens lopp har Bert-Inge Karlsson också sett exempel på att tanken om vårstädning sprider sig.
– En del kommer inte med just den dagen vi städar, men hör ändå av sig och säger att ”bry er inte om att komma till det eller det området, det fixar vi”. Det känns oerhört kul att se den typen av ringar på vattnet.