Prinsar och prinsessor lockade förskolebarn

Hela vecka 16 var det fullt hus på biblioteket i Klippan. Anledningen var att komvux barn- och fritidsprogram presenterade slutresultatet av sitt examensarbete.

– Vi har skapat underhållning för barn under temat ”Prinsar och prinsessor”, säger Anna Jönsson, studerande på programmet och medlem i organisationsgruppen.

Olika grupper

Barn- och fritidsprogrammet på komvux är ettårigt, och under våren har man arbetat med examensarbetet. Klassen delades in i olika grupper: Sagostund-, teater-, klapp och klang-, skapande och organisationsgrupp. När Söderåsshopping hälsar på håller man på med en teaterföreställning för barnen på förskolorna Linnea och Nejlikan.
– Föreställningen heter Lilla Prinsessan, och handlar om en prinsessa som är mörkrädd och rädd för spöken. Den varar i en kvart, och efteråt sätter vi oss ner med barnen och förklarar att det inte finns några spöken och att det inte är något att vara rädd för. Det är viktigt för dem att se att de som spelar spöken är ”vanliga” människor.

Mycket uppskattat

I sagostundsgruppen läser man sagor varje dag, samtidigt som man berättar för barnen om vår svenska kungafamilj i allmänhet, och kronprinsessan Victoria i synnerhet. Klapp och klang är en liten föreställning med sång, dans och rytmik, där barnen får låna marackas och vara med och sjunga, spela och göra rörelser till musiken.
”Prinsar och prinssesor” har blivit mycket uppskattat, och de flesta förskolorna har varit på plats.
– Barnen som kommer är mellan ett och sex år, och vi har försökt anpassa oss så att det passar alla, säger Anna Jönsson.
Arbetet med examensarbetet har varit väldigt roligt enligt Anna Jönsson.
– Vi vill verkligen tacka våra lärare för att de har lagt så stort förtroende på oss. Vi har jobbat helt självständigt inom grupperna och kommit på alla idéer själva. Det har varit en väldigt rolig vecka. Samarbetet med bibliotekspersonalen har också fungerat jättebra – de har varit fantastiska!