Karl-Axel ser fram emot pensionärslivet

Innan Karl-Axel Wilhelmsson startade Söndraby El 1972 hade han arbetat som anställd elektriker på andra företag. Till exempel är det Karl-Axel som satt upp armaturerna på trädstolparna på Åbyvallens träningsplan. Detta gjorde han under sin tid på Klippans Elverk. Nu är det, efter 38 år som egen företagare och 35 år på Järnvägsgatan i Klippan, dags att trappa ner.

– Jag kommer bara att jobba det här året också. Exakt när jag går hem är inte bestämt, men det blir någon gång under 2010.
Både Karl-Axels hustru Ingrid och sönerna Magnus och Stefan arbetar i företaget, och sönerna kommer att ta över firman när Karl-Axel pensioneras.

Gammal hockeyspelare

Karl-Axel Wilhelmsson menar att han kommer att sakna den dagliga kontakten med kunderna.
– Det är ju många människor man lärt känna under årens lopp. En del äldre Klippanbor kommer ihåg mig från 60- och 70-talen när jag spelade hockey i Rögle och Tyringe, och det brukar jag bli påmind om, säger han.
Hockeyn, och även förtroendeuppdrag som fritidspolitiker för centerpartiet till trots – det är ändå som ägare till Söndraby El som Karl-Axel Wilhelmsson är mest känd. De första tre åren hade han firman hemma i villan i Söndraby – därav namnet.
– 1975 var vi fyra anställda, och då blev lokalen på Järnvägsgatan ledig. Vi byggde ut 1986, och vi är idag totalt nio anställda.

Föränderlig värld

Söndraby El ingår i Elsparkedjan, och säljer, servar och reparerar hushållsmaskiner av ett antal olika fabrikat. Dessutom arbetar man med el- och datanätverksinstallationer åt både företag och privatpersoner. Och branschen har utvecklats ordentligt under Karl-Axels arbetsliv.
– Det är en föränderlig värld vi lever i, och det har varit roligt att följa utvecklingen.
Söndraby El har idag inte bara kunder i Klippan utan även ibland annat Perstorp, Örkelljunga, Röstånga och Åstorp. Karl-Axel tror att kunderna uppskattar den goda service som finns hos företag på orten, och att många hellre handlar hos hans företag än åker ut till någon av kedjorna som finns i Helsingborg till exempel.
– Vi har breda kunskaper här på firman, och det är lätt att få hjälp om något krånglar.

God kamratskap

Det är en ren slump att Karl-Axel och hans Järnvägsgatankollega Bent Nielsen trappar ner samtidigt. Men precis som Bent, och Maj-Britt Kjellsson på Inges Lek & Hobby, som du läser om här intill, hyllar han Klippan som köpmannaort och Järnvägsgatan som butiksstråk.
– Vi tre har varit här i många år och har haft ett väldigt gott kamratskap. Vi har väl inte direkt haft några gemensamma aktiviteter, men alltid växlat några ord när man springer på varandra.
Nu när Karl-Axel trappar ner ska han försöka hitta en riktig hobby.
– Jag har provat på att spela golf men det passade mig inte. Och jag har jagat tidigare, men det blev jag trött på. Jag hoppas på att kunna resa lite mer nu när jag blir pensionär på heltid.