En riktig ”friskus”

Han är en riktig ”friskus”, Gunnar Friberg från Röstånga. Sin A-lagsdebut i Röstånga IS gjorde han så tidigt som 1955. Den egna karriären lades definitivt på hyllan 1989, då han slutade i oldboyslaget. Numera är det istället träning och lagledning för klubbens P16-lag som gäller.

– Min tanke är att det här är sista säsongen. Jag har följt killarna i laget sedan de var små, och eftersom årets säsong är den sista innan de blir juniorer så känns det som ett bra tillfälle, konstaterar han.

Gemenskap

Fotbollen har alltså varit en del av Gunnars liv under sex decennier! Vad är det då som gör att han trivs så bra med denna ädla sport, vare sig han tituleras spelare, tränare, lagledare eller styrelseledamot?
– Det roligaste med fotbollen är att den skapar gemenskap. Idrotten har en viktig roll när det gäller att fostra våra ungdomar, och speciellt lagidrott är bra. Då lär man sig både konsten att vinna och att förlora, men också att ta hänsyn till andra.

21 Vasaloppsstarter

När han inte spelat fotboll har Gunnar ägnat sig åt andra sporter, bland annat har han åkt längdskidor. På den gedigna meritlistan står inte mindre än 21 stycken Vasalopp! Debuten gjorde han 1983, då han också presterade sin hittills bästa tid – knappt sju timmar (6.58 för att vara exakt). De påföljande 15 åren åkte Gunnar Vasaloppet varje år. Nu på senare tid har det blivit några små ”glapp” här och där. I år fick han till exempel avbryta sin Vasaloppssatsning på grund av en skada. Men hur känner sig egentligen kroppen efter nio mil på skidor?
– Det är inte så farligt som man skulle kunna tro. Man måste ju hålla ett så lågt tempo att man verkligen orkar hela vägen. Det går inte att gå ut hårt, för då håller man inte hela vägen in i mål. De första 15 åren, när jag verkligen var tränad var det ganska skonsamt, men nu när man inte är lika tränad längre blir det jobbigare, skrattar han.
Men de idrottsliga prestationerna tar inte heller slut här. Gunnar har sprungit ett antal Lidingölopp (30 kilometer), och ägnar sig dessutom fortfarande åt orientering i OK Kompassen.
– Orientering är riktigt kul. Där ska man inte bara springa, utan det gäller att hålla igång huvudet också.

Bilmekaniker

Men idrotten har så klart alltid varit en fritidssysselsättning för Gunnar, som i det civila arbetat som bilmekaniker på Bröderna Waldemarssons i Röstånga. Direkt efter militärtjänsten fick han anställning där, och sedan blev han kvar, och arbetade både för bröderna Waldemarsson och för deras efterträdare.
– Att vara bilmekaniker var väldigt omväxlande. Förr i tiden arbetade man ju med alla bilmärken och biltyper, nu är det mer specialiserat.

Nattöga

Gunnar Friberg har varit Röstånga trogen under hela livet, och i och med sin offentliga gärning inom idrottsföreningen är han ett bekant ansikte för många. Han var också en av initiativtagarna till att starta upp Nattöga i slutet av 90-talet.
– Vi hade mycket krångel här i Röstånga med tjuvar och banditer som var fräcka till tusen, och gjorde det ena inbrottet efter det andra.
Genom att organisera grupper som patrullerade i villaområdena nattetid så minskade inbrotten betänkligt.
– Jag får säga att vi hade ett väldigt gott samarbete med polisen i Svalöv. Vi lyckades bli av med de flesta som ställde till det.