Stjärnkock ska inspirera skolköken

Kostenheten i Klippans kommun arbetar ständigt med att utveckla verksamheten och stimulera sin personal. Söderås Journalen har tidigare berättat om Skolmatens Vänners och Livsmedelsverket certifiering av skolköken i Klippan. Den 23 februari ordnar man en inspirationsdag för personalen i skolköken i kommunen tillsammans med stjärnkocken Kurt Weid.
– Samtliga kokerskor på skolorna kommer att få laga mat under Kurt Weids ledning under en hel dag. Vi har mycket duktiga kokerskor redan idag, men även de behöver inspireras att tänka i lite nya banor. Det är viktigt att hela tiden lära sig nya saker, säger Anita Broddesson, chef för kostenheten.

Pionjär

I dessa tider, när det finns ”stjärnkockar” i var och varannan TV-apparat kan det vara på sin plats att berätta lite om Kurt Weid. Han är nämligen pionjär för många av dagens kända kockar, och grundade bland annat kocklandslaget en gång i tiden. Han är idag verksam på Lantmännen Cerealia Foodservice som kökschef, och åter runt i landet och arbetar med restaurang- och storkökspersonal.

– Han har en mycket positiv syn på storköksverksamhet och tycker att vi utför ett gott arbete med knappa resurser. Nu erbjuder han sina tjänster för att ge storköken högre status och det tar vi så klart tacksamt emot, säger Anita Broddesson.

Klimatsmart mat

Just för tillfället är kostenheten också mitt uppe i ett projekt som handlar om att servera klimatsmart mat.
– Gymnasiets Agenda 21-grupp kontaktade oss före jul och hade planer på en miljövecka i vecka 11. I samband med detta ville de att vi skulle servera ekologisk mat.

Tillsammans med kollegan Stina Palmér menade Anita Broddesson att man kan göra så mycket mer runt mat och miljö. Till exempel kan man välja livsmedel som inte belastar miljön så hårt, tänka på leveranser och inte minst minska på svinnet.

– Eleverna var mycket intresserade och vi har träffats ett par gånger och diskuterat kring detta. Eftersom matsedeln vecka 11 kommer att vara anpassad efter ”miljötänket” så genomför vi konceptet Klimatsmart mat även på grundskolorna. Samtliga rektorer och områdeschefer är informerade, sen är det upp till dem att bestämma vad de vill göra i undervisningen.