Bad för hela slanten!

Är du Klippanbo? Sysslar du med någon form av idrott? Brukar du träna eller simma på Klippans Badhus? Då vet du garanterat vem badmästaren Inger Jonasson är. Att vara badmästare innebär inte att hon är bättre än någon annan när det gäller badandets ädla konst – det är nämligen titeln som innebär att hon är arbetsledare för den personal som är anställd på Klippans Badhus. Och på tal om bad så var det simningen som förde Inger till det arbete hon har idag.
– Jag började simma redan som barn, och var med i Klippans Simsällskap.

Lokala tävlingar

Någon större simkarriär blev det dock inte för Inger. Hon simmade mest för att det var roligt.
– Ja, någon stjärna det blev jag aldrig! Det handlade mest om tävlingar på lokal nivå.

Inger är uppvuxen på Pappersbruket, gick på vårdgymnasium i Ängelholm och arbetade därefter ett tag i Lund. Hon kom tillbaka till Klippan hösten 1978. Året innan, 1977, blev Inger mamma för första gången, och när sonen Daniel blivit några år gammal (och dessutom de yngre sönerna Tobias och Andreas sett dagens ljus i början av åttiotalet) blev det dags att ta med honom till Klippans Simsällskaps Plask & Lek.
– Jag blev tillfrågad om jag ville hjälpa till och vara ledare, och det tyckte jag lät roligt.

Utbildad barnskötare

Under 80- och 90-talen var Inger mycket engagerad i Klippans Simsällskap. Alla tre sönerna var duktiga simmare, och mamma Inger fortsatte som lärare i klubbens simskola för barn. Så småningom ledde det ena till det andra. Eftersom Inger rörde sig så mycket på badhuset så lärde hon känna personalen som arbetade där, och när det blev tal om ett timavlönat vikariat som simlärare och simhallspersonal så tvekade hon aldrig.
– Jag är utbildad barnskötare och arbetade på förskola. Att få kombinera att få arbeta med barn och med simning var den perfekta kombinationen.

Simkunnigheten bland barn är förvånansvärt hög. I de andraklasser som varje år kommer till Inger för att få utbildas i den kommunala simskolan är det en del som redan kan simma.
– Många är duktiga när de kommer hit, och sedan är det alltid någon som har det jobbigare och svårare Då får man arbeta extra med dom. Hinner de inte lära sig det ena året får de komma tillbaka nästa år.

Många nya besökare

Under många år arbetade Inger som timavlönad vikarie på Klippans Badhus och som barnskötare på deltidsförskolorna i kommunen, men sedan hon blev klar med bad-
mästarutbildningen 2000 övergick hennes anställning i en heltidstjänst.

De senaste åren har det varit mycket arbete för Ingers del. I februari 2009 återinvigdes ju nämligen Klippans Badhus efter en ordentlig renovering. Numera finns här fyra olika
bassänger: En för lek och rekreation (allmänt bad), en för motionssim, en varmvattenbassäng och en barnpool.
– Vi har fått väldigt mycket positiva reaktioner, och mycket besökare som inte varit på badhuset tidigare. Under jullovet hade vi många barnfamiljer här till exempel.

Våren 2009 startades även ett så kallat babysim. Där får barn från tre månader och uppåt vattenvana redan från tidig ålder.
– Många av de familjer som kommer till badhuset för babysim kommer tillbaka även när det inte är kurstid. Babysim är en trevlig verksamhet som är en utmaning för oss i personalen, och som förhoppningsvis leder till vattenvana, glada små barn.

Morgonsim

Inger är också ansvarig för det mycket uppskattade morgonsimmet. Varje tisdag och torsdag öppnar man nämligen badhuset redan klockan sex. Då kommer oftast kring ett femtiotal personer för att börja dagen med att simma några längder eller träna i gymmet. Efteråt serveras frukost.
– Det är folk i alla åldrar som kommer hit, många återkommer vecka efter vecka, och andra kommer med lite längre intervaller.

Fullt upp på fritiden

Utanför jobbet umgås Inger gärna med vänner och bekanta. Hon tycker också om att träna och gör det gärna på Klippans Badhus. Då är det bland annat body pump och combat som gäller. Annars tar Inger gärna långa promenader eller cykelturer, påtar i trädgården, läser och broderar och handarbetar. Hon är farmor till fyra barnbarn – än så länge. Och det är mer på gång!
– I maj är det dags igen, konstaterar hon med ett leende.