”Äpple från Kina” – viktiga vitamintillskott

Vitamintillskott behövs under vinterhalvåret i nordliga länder som Sverige. Citrusfrukterna ger enkelt detta tillskott – dessutom på ett smakligt sätt.

Släktet citrusfrukter innehåller citron, cedrat (sötcitron), mandarin, pomerans, lime och grapefrukt samt mest kända – särskilt under vinterns helgtid – apelsin. I förkylningstider är citrusfrukternas stora innehåll av C-vitaminer särskilt uppskattat.

Citrusfruktens ursprung är sydvästra Kina och nordöstra Indien. Namnet ”apelsin” betyder ”äpple från Kina”. Vägen från Kina och Indien för citrusfrukter går till Europa via Persien (Irak), Egypten, Palestina och Grekland. Det tog till 1800-talet innan frukternas nyttighet uppmärksammades i Europa. I flera hundra år odlades frukterna mest som prydnadsväxter på slott och herrgårdar i ”orangerier” (av frukternas orientaliska ursprung).

Den första citrusfrukten i Europa var citron, som kom från Egypten och Palestina på 900-talet. Samtidigt kom pomeransen hit, från Indien. Ur pomerans utvinns bl a starkt doftande oljor, men har även kramplösande och cirkulationsstärkande egenskaper.

Apelsinen infördes till Europa först i början av 1300-talet – till Spanien och Portugal. I Sverige blev apelsinen allmänt spridd först en bit in på 1900-talet. Numera odlas frukten i medelhavsländerna, Asien, Kalifornien och Sydamerika, båda sorterna ”bleka apelsiner” – som är de vanliga – och ”blodapelsiner”.

Mandarinen blev känd i Europa på 1800-talet. Dess korta lagringstid är negativ för handeln. Grapefrukten är troligen en spontan korsning där apelsin ingår och upptäcktes i en citrusodling i Puerto Rico i mitten på 1700-talet. Lime kom till Europa på 1400-talet, används nu som smaksättare för främst drycker.