Snyggatorpsskolan sjöng för Världens Barn

Som så många gånger förr var aulan fullsatt när Snyggatorpsskolans elever bjöd in till höstkonsert. Musikläraren Tor Svensson och hans elever bjöd på en musikalisk kompott som blev mycket uppskattad. Och bäst av allt – det samlades in 5 301 kronor till Världens Barn och Barncancerfonden.
– Vi hade gratis inträde, och så fick besökarna lägga ett valfritt bidrag på vägen ut, berättar en nöjd Tor Svensson.

Next Generation

På scen stod ett femtiotal elever. Andra-, tredje- och femteklassarna framträdde under första akten med melodier från värdegrundsprojektet Next Generation, som under andra halvan av 00-talet växt sig allt starkare. Next Generation bygger på melodier från den polska barngruppen Arka Noego. Svensken Leif Lundgren upptäckte dem av en slump för några år sedan, och bestämde sig för att sätta egna texter till låtarna och skapa en svensk motsvarighet. När han tog kontakt med Arka Noego visade det sig att musiken redan är översatt till flera andra språk, bland annat spanska och ryska. Texterna är ”värdegrundsskapande” och behandlar moral, etik, hänsyn och tolerans. Allt är givetvis religiöst och politiskt obundet.
– Det är otroligt bra låtar med bra texter, och eleverna tycker mycket om att sjunga dem också, säger Tor Svensson.

Musikal i mars

Under kvällen bjöds den fulltaliga publiken också på uppträdanden från sjätte- och sjundeklassarna som valt musik som elevens val. Bland solisterna fanns 13-åriga Viviana Lundberg, som framförde Butterfly Away. Viviana har också gjort danser och skrivit manuset till den musikal som elevens val-gruppen håller på att arbeta med.
– Musikalen kommer att spelas upp i mars, och då använder vi redan kända låtar. Eleverna har själva skrivit manus, säger Tor Svensson.

Känd från TV

Förutom Snyggatorpsskolans elever deltog även systrarna Rebecka och Malin Karlson från Ekeby. Nioåriga Rebecka medverkade i våras i TV4:s Talang 2009, där hon framförde Jonas Gardells ”Aldrig ska jag sluta älska dig”. Vid detta tillfälle rördes jurymedlemmen Charlotte Perrelli till tårar och Bert Karlsson uttryckte också sitt gillande och sa att hon kommer att bli en stor stjärna en dag. På konserten i Snyggatorpsskolans aula föregicks Rebeckas uppträdande av ett klipp från programmet.
– När hon hade sjungit ”Gabriellas sång” från filmen ”Så som i himmelen” klart, lyfte nästan taket, säger Tor Svensson.
Vad månde bliva av denna talang?