Besök hos  världens främsta leverantör av marsipanprodukter

Eleverna vid vuxenutbildningen för blivande konditorer reste till Danmark i ett led att stimulera elevernas intresse. Resans första stopp var Danmarks bästa konditori, La Glace. Här håller man hårt på traditionerna, Latte eller Cappuccino existerar inte här! Man kan beställa kaffe, te eller varm choklad, och det serveras alltid i hela kannor. Fredrika som praktiserar på La Glace berättade om konditoriet och dess bakverk. Ett ”måste besök” i Köpenhamn!

Marsipanfabriken

Sedan starten 1909 har Odense Marsipan haft fokus på ”marcipan af bedste kvalitet”. På Odense marsipanfabrik fick eleverna och läraren Carina Åkesson, under ledning av marsipankonditorn Maria Myhre-Mikkelsen, lära sig arbeta med både marsipan och sockerpasta. Det gjordes handgjorda blommor som sedan målades med färg för att bli så naturtrogna som möjligt. Fast först bjöds det på en rundvisning i fabriken som har två avdelningar, en för marsipan och en för nougat. Fabriken i Odense producerar 145 olika sorter av marsipan och har varit Kunglig hovleverantör sedan 1961. Maria Myhre-Mikkelsen var för övrigt konditorn som tog fram och bakade desserten vid Drottning Margrethes 50 års-jubileum. 

Att lära och jobba för experter är viktigt när läraren Carina Åkesson reser iväg med sina elever. Är ambitionen att utbilda konditorer och bagare i världsklass krävs det att de får besöka ”verkligheten” och ta intryck av de bästa som Carina uttrycker det. Eleverna hade samlat ihop en klasskassa för att kunna åka iväg. Efteråt var de eniga om att besöket var lyckat.

– Intressant att det är så stor skillnad mellan dansk och svensk kakproduktion. Särskilt stor skillnad mellan svensk och dansk marsipan. Roligt att göra ”blommor” och vi fick väldigt många bra tips och trix av Maria, säger Hanna van der Graet som var en eleverna som var iväg. 

Engagemang och yrkeskärlek gör att Klippan har en av Sveriges främsta vuxen-yrkesutbildningar. Alltid med det bästa för eleverna i ögonen och krav som motsvarar vad branschen efterfrågar ger läraren Carina Åkesson guldtouch åt Klippan.