Här på Järnvägsgatan startade verksamheten. Foto från Blomgrens arkiv

100 års-jubileum i Klippan

Peter hälsar oss välkomna till en modern begravningsbyrå.
Peter hälsar oss välkomna till en modern begravningsbyrå.

År 1923 startade Klippans begravningsbyrå av bröderna Sven och Otto Danielsson på Järnvägsgatan 20. Idag, 100 år senare, lever begravningsbyrån vidare i tredje generationen genom Peter Danielsson.

Det är mycket som förändrats under 100 år inom begravningsbranschen, men för anhöriga är smärtan och tomheten densamma. Det enda vi vet är att vi alla en gång kommer att stå inför den dag som vi minst vill tänka på. Det är då Peter finns där för dig för att svara på frågor och hjälpa till med allt det praktiska. Klippan Ljungbyheds Begravningsbyrå finns till hands för att ge stöd och hjälp.

– Att ge rätt hjälp är därför vår viktigaste uppgift, oavsett hur stort eller litet uppdraget är. Vi tar hand om den avlidne, dygnet runt, samarbetar med jurister och har kontakten med myndigheter, kyrkor med mera så att allt blir rätt, säger Peter.

Del av Momentobyråerna

Även om mycket är sig likt har mycket förändrats efter pandemin. Från att ha varit 1-2 begravningsbyråer i varje kommun finns även idag en uppsjö av digitala begravningsbyråer. 1994 köptes Ljungbyheds begravningsbyrå från bröderna Bertil och Tore Perneling, som även den startades 1923. Klippan Ljungbyheds begravningsbyrå är sedan december 2021 en del av Momentobyråerna och Peter är istället anställd i företaget. För dig som kund märks det ingen skillnad utan den enda skillnaden är att servicenivån har ökat. 

– Erbjudandet om att sälja kom i rätt tid i livet. Som anställd har jag kunnat ha semester för första gången i livet och våra barn har valt att studera vid universitetet. Jag tycker om mitt jobb och att hjälpa människor.  Nu är vi en del av något större samtidigt som vi fortfarande är lokala, berättar Peter.

Kistor och karosser

När Sven Danielsson 1923 startade begravningsbyrå startade han även, ihop med sin bror Otto, Klippans karosserifabrik. 1928 delade bröderna på sig. Otto tog över begravningsbyrån och Sven karosseri­fabriken. Fram till 1974 låg begravningsbyrån kvar på Järnvägsgatan tills Peters pappa Per lät bygga en villa både till familjen och företaget. När du behöver hjälp, råd eller vill titta och känna på kistorna så har Peter ett ”showroom” vägg i vägg med kontoret.

– Jag förvaltar ett arv och för arvet vidare. Det personliga mötet och bemötandet är oerhört viktigt. Företaget har levt i 100 år och jag siktar på att det ska leva vidare i 100 år till. För egen del avser jag fortsätta i många år till, avslutar Peter.

Historiska foton: Privat samt Blomgrens Arkiv