Foto: Bule / Pixabay

Kräftor och Ål i Dymöllan

Tänk att smyga runt i augustinattens mörka timmar med ficklampa och håv på jakt efter ljusskygga kräftor eller
vittja burar i soluppgången.
Tyvärr är kräftfiske inte tillåtet utan fiske­rättsinnehavarens tillstånd. Dock finns en lösning för att få tag på kräftorna till premiären. Besök Dymöllans ålrökeri, som med Klövabäcken porlande runt butiken är ett hett utflykts­mål. Här hittar du svenska kräftor kokade efter eget hemligt recept.

Ålagille

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Finns det något mer skånskt än ålagille? Troligen inte! När kraftverken i Rönne å rivits kan ålen åter vandra fritt igen och förhoppningsvis föröka sig. 

Kvidingesonen Patrik Svensson skrev den prisbelönta boken Ål­evangeliet (utgiven 2019) som skapade ett ökat intresse för ål. Ett riktigt ålagille måste bestå av (minst) fyra sorters ål som ska sköljas ned med snaps. Ålagille får hållas från mitten av augusti till slutet av november. Då är ett besök hos Dymöllans ålrökeri ett måste!