Våfflor serveras på åsen

Våffeldagen inträffar 25 mars varje år och är en av våra mest firade matdagar då det äts enorma mängder våfflor med sylt och grädde den här dagen. 

Våffeldagen har historiskt sett även fått markera vårbrukets början då våfflor passade bra i säsongen då man förr i tiden hade större tillgång till ägg och mjölk efter vintern.

De första våfflorna gräddades också i klostren i södra Europa redan innan år 1000. I Norden anses våfflorna ha kommit på 1500-talet men det var i början på 1900-talet som våfflornas popularitet verkligen slog igenom.

Ett av Skånes mest kända och besökta kaffestugor ligger vackert belägen på Söderåsens norrsida i backen ned mot Ljungbyhed. Lotta på Åsen serverar våfflor som bakas enligt recept från 1800-talet och serveras med sylt och grädde. Kaffet serveras ur blänkande kopparpannor. Passa på att besöka Lotta på Åsen och njut av både utsikten och deras god­saker.