Foto: Mikael Kristenson/unsplash

Mystiken kring midsommarafton

Foto: Mikael Kristenson/unsplash
Foto: Mikael Kristenson/unsplash

Enligt legenden är sommarsolståndet en natt full av ondska, en natt där häxor tar sig till Brocken, den högsta toppen i Harzbergen i norra Tyskland. 

För att avvärja dessa kvaststickhäxor och deras onda trollkammare, tänder danskarna bål för att hålla de läskiga krafterna i schack. Och om det inte vore nog kommer själva brasorna att krönas med en häxfigur. Midsommareldar tändes även i de gamla danska provinserna Skåne och Blekinge tills senare delen av 1800-talet och in på 1900-talet.

Torsdagen den 23 juni firas Sankt Hans aften i Danmark, dagen efter firar vi midsommarafton i Sverige. Midsommar betyder ’mitt i sommaren’, och ordet fanns redan i fornsvenskan (miþsumar). Mer exakt står dock midsommar för tiden när solen står som högst på himlen, sommarsolståndet.

Ursprungligen inföll midsommardagen den 24 juni på Johannes Döparens dag. Det var han som enligt evangelierna i Nya Testamentet döpte Jesus. Ett annat namn för Johannes är Hans, och i Danmark och Norge kallas därav midsommarhelgen Sankt Hans.

I bondesamhällets folktro var midsommarnatten en av årets mest magiska nätter, då naturen flödade av krafter och övernatur­liga krafter var i rörelse. Läkeväxter ansågs vara extra kraftfulla och samlades därför under midsommarnatten. På en del ställen besökte man även speciella midsommarkällor och drack av vattnet i dem för att få hälsa och kraft. Genom åren har det druckit mängder med brännvin under midsommar. Kryddad sprit är en skandinavisk företeelse som man började med under 1500-talet av medicinska skäl. Här kring Söderåsen är Snälleröds den mest kända brännvinstillverkaren även om Hyllstofta bränneri fanns kvar fram till 1971. Fast traditionen att bränna sitt eget brännvin levde kvar länge i trakterna kring Hyllstofta även efter bränneriet lagts ned. Destilleriet Snälleröds lever vidare och hantverket har en lång tradition. Här vid foten av Söderåsen har man producerat snapsar sedan 120 år tillbaka.