Söderåsportalen.se

Fira och njut av julen

Julskyltning innebär att butikerna placerat ut juldekorationer i sina skyltfönster. Det är en tradition att butikerna har juldekorerat och folk går man ur huse för att beundra butikspersonalens arbete. Butikerna har extrapriser och speciella erbjudanden riktat mot de som är ute efter att köpa julklappar. Butikerna säljer också ofta fika eller bjuder på till exempel glögg och pepparkakor till sina kunder. Att tomten kommer och tänder granen är en tradition i Klippan. Att bevara och ta tillvara på våra traditioner är ett sätt förmedla historia mellan generationer. Vårt julfirande och kultur är viktigt i ett socialt perspektiv, inte minst präglar traditionerna oss djupt och är en del av vår identitet och vår historia. Därför är julfirandet värt att värna. 

Är det något vi saknar under julskyltningen är det ett Luciatåg som hälsar julen välkommen. Kan det månne bli en tradition som återupptas i Klippan?

Jul är en betydelsefull högtid, en tid på året då ingen ska behöva sitta ensam. Bjud hem en julgäst i år. Selma Lagerlöf har skrivit en novell med just det namnet och ämnet att inte låta någon vara ensam under julhelgen. I typisk Selma Lagerlöf stil skriver hon om människor som hamnar lite på sidan av men som ges en andra chans i livet. Vi människor har lätt för att se brister snarare än möjligheter hos andra. Fru Liljekrona ser, i Selma Lagerlöfs novell, en helt annan sida av försupne kavaljern och musikern Ruster och ger honom ett jobb och en framtidstro på självaste julafton. Karaktärerna i novellen kommer från boken Gösta Berlings saga, som Selma Lagerlöf började skriva i Landskrona under åren som hon jobbade som lärarinna på Elementarläroverket för flickor. Kom ihåg julens enkla budskap, var snäll mot andra, du blir lyckligare av att ge än att få. Följer du de livsråden så händer det bra saker och lyckan ler tillbaka mot dig.

/Daniel Kristensson, ansvarig utgivare