Frida Persson, Preem

Så tvättar du bilen på vintern

Frida Persson, Preem
Frida Persson, Preem

Vinter innebär minusgrader, is och snö. Det är inte alltid vi kopplar ihop det med att tvätta bilen. Men då är det ännu viktigare att hålla bilen ren från vägsalt och tjära.

Frida Persson som jobbar på Preem i Klippan har bästa tipset:
– Kallavfettning från dörrlisten och neråt!

Din bil ser ofta förfärlig ut på vintern med flera lager av smuts från slaskiga vägar. Bara tanken på biltvätt avfärdas lätt med ett ”bilen blir ju ändå smutsig direkt igen”.

Men det är alltså extra viktigt att tvätta bilen på vintern.
– Bilarna slits mer på vintern på grund av allt salt och annat som finns ute på vägarna. Och dubbdäck river upp partiklar som hamnar på bilen.

Det första du ska göra när du tvättar bilen är att spreja på kallavfettning.
– Det är lite kraftigare än den vanliga avfettningen. Men spreja bara från den nedre dörrlisten, och neråt. Samt bak på kofångaren. Det är onödigt att spreja på hela bilen, eftersom det är ett så pass starkt medel och gummit tar lite stryk av det.

Efter kallavfettningen är det högtryckstvätt som gäller.
– Spola av bilen, börja nedtill och jobba dig systematiskt uppåt i svepande sidogående rörelser. Nästa steg är att tvätta bilen med schampo med tvättsvamp. Därefter är det dags att försiktigt spola av schampot. Du kan avsluta med att använda silikonstift på listerna och låsolja i nyckellåsen, om du använder nyckel till din bil.

Du bör åtminstone spola av din vinterbil en gång i månaden.