Handla närproducerat

Fördelar med handla lokalt och närproducerat av gårds­butikerna kring Söderåsen är att du premierar ortens grödor och djur. 

Handlar du lokalt bidrar du till den egna bygden, vilket även leder till kortare transporter, färskare råvaror och det kan även skapas fler arbetstillfällen i närområdet. Att välja närproducerade alternativ före ekologiska är ofta mer miljövänligt. Mat som transporteras långa sträckor påverkar klimatet mer.

Kött av högsta kvalitet

Det finns flera riktigt bra gårdsbutiker som säljer närproducerat kött. Övarps Gårdsbutik säljer exempelvis kött av högsta kvalité, allt från gårdens egna hagar. Försäljning av styckningsdetaljer från egna gården: nöt, gris, lamm och ägg. Bjärhus Gårdsbutik är prisbelönta för sitt ekologiska kött och charketurier. Maten från Bjärhus står för omsorg för miljö, människor och djur i kombination med tradition och hantverk. I båda gårdsbutikerna finns det ett stort sortiment av närproducerade varor.

Allt från havet

Vid Klövabäcken, insprängd bland grönskan, ligger Dymöllans gårdsbutik med eget ål- och laxrökeri med både varm- och kallrökt lax samt ett stort sortiment av inlagd sill, skaldjur och fiskdelikatesser. Frågan är om det finns något skånskare eller godare är nyrökt ål?

Viltkött

Gårdsbutiken på Bonnarps Hjortgård har ett stort utbud av vilt, här finns bland annat hjort, vildsvin och hare. Kött som säljs i butiken kommer antingen från lokala jägare, eller från gårdens egna hjorthägn. Charkprodukterna är laktos- och glutenfria med hög kötthalt. I gårdsbutiken finns även andra närproducerade delikatesser som du inte hittar i en vanlig mataffär, till exempel Larssons chips, marmelad, kryddor från Österlenkryddor och
lakrits från Kolsvart.

Bryggeri

I Kvidinge finns Sveriges minsta gårdsbryggeri där det tillverkas lättprodukter som öl, cider och lemonad. Hemlagad marmelad från det egna marmeladmakeriet finns också i butiken.

Glutenfritt café

Sweet Harmony i Klippan är ett café och lunchställe där allt som serveras är helt fritt från gluten och vetestärkelse. Butiken i lanthandelsmiljö erbjuder även naturliga schampo, balsam och tvålar som är bra och mjukgörande för kroppen. Även rengörings­produkter för hemmet utan kemikalier.