Träffpunkt Elfdalen i hamn

Hembygdsbyn i Klippan har blivit en träffpunkt för både stora som små efter leaderprojektet Elfdalen genomförts.

Huset Össjö krog har helrenoverats och går nu att hyra både till privata fester och till konferenser. Mest synligt är skapandet av en hinderbana för barn med ett stort vikingaskepp i mitten. Dagbarnvårdare, föräldrar med barn och förskolor nyttjar platsen och grillplatsen under tak kontinuerligt. I nära anslutning finns det ett utegym för de föräldrar som vill träna medan barnen leker. I backen ner mot ån löper en fantasistig där träkonstnären Leonard Anton byggt broar och sågat ut sagofigurer i träden. Träffpunkt Elfdalen har verkligen blivit en plats där barn möter äldre och där nutid möter historien och fantasin på ett lekfullt sätt. Platsen och upplevelserna är dessutom kostnadsfria!

Många involverade
Invigningen i september lockade hundratals människor. Nils Andersson, ordförande i hembygdsföreningen är nöjd:
– Skogen är en perfekt plats för barn att utveckla olika sinnen, bygga och leka. Det är kul att se alla barn här. Samarbetet med Leonard Anton, orienteringsklubben, scoutkåren och Fyshuset har fungerat bra. Vindskyddet i skogen med grillplats kan användas av fler än scouterna och skolorna kan använda de fasta kontrollerna till orientering. Det har blivit precis så bra som vi hoppades på.

I projektet har Fyshuset, OK Kompassen, Klippans scoutkår, Skånes Nordvästpassage, träkonstnären Leonard Anton, Klippans kommun samt Klippans hembygdsförening ingått. Utöver allt som nämnts har även en hundrastgård byggts med lekredskap för hundar. Det finns en offentlig handikappanpassad toalett och sittplatser för den som vill använda grillplatserna.
– Det som är på gång nu är att bygga ut med en parkeringsplats, för­klarar Nils Andersson.

Utomhusscenen är upprustad och det finns även en liten dansbana. En anslagstavla finns på plats med information om olika evenemang och det finns utrymme för samarbetspartners att synas. Det har tryckts upp en folder ihop med Skånes nordvästpassage där olika destinationer marknadsförs, bland annat Träffpunkt Elfdalen. Bevisligen går det att skapa en träffpunkt över generationsgränserna där människor både kan vara fysiskt aktiva eller pausa från vardagen och istället låta fantasin och kreativitet stimuleras.