Tacksamhet och vad julen handlar om

Nu är det endast några dagar kvar till jul. Vissa dagar i år är det verkligen julstämning ute. Julskyltningstraditionen i både Klippan och Ljungbyhed består. Men den lokala handeln är hotad av våra köpvanor. Att internethandla eller köra iväg till köpcenter innebär att den lokala handeln väljs bort med allt vad det innebär. Inför jul och nyårsafton kan det vara nyttigt att stanna upp, reflektera, fundera, analysera och summera.

Jag tänker på hur lyckligt lottad jag är och tacksam över att allt är bra. Att jag är frisk, kry och familjen mår bra. Något som verkligen inte är självklart för alla familjer. Ju äldre jag blir, desto mer tacksam blir jag. Ingenting är självklart. Det finns så mycket elände, sorg och misär i samhället. Barn som blivit föräldralösa, små som stora som kämpar för sina liv, familjer som saknar pengar för att köpa julklappar till sina barn. Då går mina tankar till Astrid Lindgrens berättelser och karaktärer med de budskap de förmedlar. Mycket av detta finns också i Klippan och runt Söderåsen. Omtanke, dela med sig, delaktighet, mod, föredöme, något annorlunda och nytt, respekt, förtroende och glädjen att glädja andra. Ja, dessa karaktärer säger mycket om julens budskap…

Julklappshjälpen i Klippan och Rögles julklappsinsamling är saker som lockar fram det bästa hos medmänniskor. Ta hand om varandra och bjud in vänner att fira julafton istället för att någon ska sitta ensam på julafton.

Gott nytt år
Varje nyårsafton uppläses dikten Nyårsklockan på Skansen, skriven på engelska av Alfred Tennyson, översatt till svenska av Nils Edvard Fredin. Dikten började läsas vid tolvslaget på nyårsaftonen bara några år efter Tennysons död, år 1895. Traditionen upphörde faktiskt 1956 och hade det inte varit för att Sveriges Television 1977 bestämde sig för att återuppliva uppläsningen av dikten från Skansen i teve hade traditionen antagligen varit bortglömd nu.

”Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
mot rymdens norrskenssky och markens snö;
det gamla året lägger sig att dö…
Ring själaringning över land och vatten!”

Med dessa rader vill jag tillönska alla en god jul och gott nytt år!

Daniel Kristensson, ansvarig utgivare