Klippans egen kapellmästare

Carolina Skaarup Lagerborg i Callinaz är en stor profil i Dansbandssverige som med en egen stil blivit populära även utanför Sveriges gränser.

Allting började i Klippan när Carolina, 11 år gammal, startade sitt första band med ett par tjejkompisar, Croxmiss – ett punkband förstås. Under några år repade bandet och uppträdde på Punkfesten i Klippan.
– Klippan är punk och jag har alltid gått min egen väg. När sedan punk började kännas mainstream så hittade jag en ny väg genom bandet Millez som senare blev Willez. Vi spelade covers och dansbandsmusik vilket var en helt ny värld för mig. När vi spelade live på Gammelmarknaden i Ljungbyhed fick jag en uppenbarelse att dansband var något för mig. I punken hade jag gömt mig medan i dansbandsmusiken fick jag kliva fram och synas. Fröet till Callinaz såddes där och då, berättar Carolina.

När Carolina är hemma i Klippan kopplar hon gärna av vid symaskinen.

Syr kläder själv
Livet som kapellmästare och sångerska innebär mycket tid ute på resande fot. Ett sätt att hitta avkoppling och ro för Carolina är att gå på loppis med sin syster Stine och fynda retroprylar. En annan hobby är att sy kläder.
– Jag kommer från estetisk familj och min syster fick mig att börja sy egna kläder. Trodde aldrig att sitta och sy skulle vara något för mig men det har blivit rena terapin. Sen är det kul att skapa och använda. När vi åker på loppis ihop kan jag hitta en gardin eller påslakan som jag sedan syr om till en snygg klänning. Återbruka och ta vara på historien är häftigt. Jag har som mål att använda det jag syr själv lite mer, förklarar Carolina.

Musiken är också retro idag med blues, swing, rock n´ roll när Callinaz spelar. Med en egen stil har bandet tagit publiken med storm. Hemma hos Carolina är det smakfullt inrett och det syns tydligt att hon har känsla för inredning och detaljer.

Jakthästar i England
Vägen till Callinaz och musikbranschen var inte spikrak. Efter studenten vid estetiska programmet på Åbyskolan reste Carolina till England för att jobba med jakthästar. Under tiden i England växte tankarna fram att starta ett dansband och bli musiker på heltid. På avstånd startades Callinaz och Carolina skickade även in en ansökan till dansbandskampen. Callinaz, med Carolina som kvinnlig kapellmästare, kom inte med. Men det var året då Elisas vann med samma koncept.
– Elisas vinst i dansbandskampen visade att Callinaz var rätt koncept. Bandet hade jag fått starta på distans men när jag kom hem från London repade vi 7 dagar i veckan, 7-8 timmar om dagen. Det fanns ingenting att erbjuda bandmedlemmarna mer än en vision om att vi skulle bli heltidsmusiker. Jag hade en plan men förstod inte alla regler. Vi fick knyta kontakter och få tips samt ordnade gratisspelningar i pausen när andra band spelade. Vårt första egna gig var på hotellet i Knäred och vi spelade i 3,5 timme. Den första tiden kunde jag inte ta ut någon lön utan det vara bara killarna i bandet som kunde få lön efter att de hade jobbat hårt utan betalning, avslöjar Carolina.

Grabbarna i Callinaz i samband med en danskväll på Elfdalens camping i Klippan. Fr.v. Andreas Holmberg (trummor), Simon Lindquist (gitarr), Tom Lindquist (gitarr och keyboard) och Mikael Rosenqvist (bas).

Dansband som livsstil
Att vara dansbands musiker ger inte mycket utrymme i traditionella medier utan det är en egen liten värld. Det gör att man är kollegor i branschen som hjälps åt istället för att vara konkurrenter. Callinaz har spelat in sina två senaste skivor hos Donald Laitila från Donnez i Perstorp till exempel.
– Callinaz är mycket av mitt liv och bandmedlemmarna en andra familj. Det är en livsstil men det gäller att skapa en vardag när man är hemma. Rutiner i ett vanligt liv är viktigt och där har träningen på Fyshuset hjälpt mig oerhört mycket. Jag lever min dröm och jag har blivit bättre av att njuta av mitt liv och vad vi har åstadkommit, berättar Carolina.

När Carolina är hemma i Klippan njuter hon av vardagliga saker som att vakna upp i sin egen lägenhet, äta frukost hemma eller sitta och sy i sin kammare.
– Klippan är tryggheten, en plats jag känner sig hemma. Jag har bott både i Stockholm och i Helsingborg men Klippan är där jag trivs, säger Carolina.

Wow moment
När Callinaz började spela ute som dansband var det som ett traditionellt dansband. Efter några år insåg bandet att de ville vara ärliga mot sig själva och spela sin egen unika dansbandsstil. Publiken hittade snabbt deras nya musik och arrangörerna vågade även de boka in dem för spelningar.
– För tre år sedan spelade vi i Malung på dansbandsveckan och hade hittat vår nya stil. Det blev en magisk kväll där vi fick spela 45 minuter extranummer. Alla fattade vilka vi var och vår stil. Det har varit fler liknande kvällar efter det men kvällen i Malung var speciell och magisk på alla vis. Alla ville vara där och dansa nedanför vår scen. Det var verkligen ett wow-moment! Callinaz är som sagt en stor del av mitt liv, avslutar Carolina.

Carolina Skaarup Lagerborg är en kvinna som vågar gå sin egen väg. Livet som kapellmästare och sångerska är hennes livsstil. Modet att gå från traditionell dansbandsmusik till en alternativ dansbandsmusik säger allt om henne. En kvinna som visar att det lönar sig att följa sitt hjärtas röst, det är vem Carolina är.