Bli en del av stämningen på läktaren

Bra stämning på läktaren ökar upplevelsen av matcherna. Att gå på match är även en social aktivitet där mötet med kompisarna eller bänkgrannen också ingår i ritualen.

Att t.ex. kunna äta och dricka något gott är en viktig del av upplevelsen. Catena arena är inget kul för gästande lag att besöka, ljudkulissen från publiken är vid vissa matcher öronbedövande. Bli en del av stämningen på läktaren.

Alexander Nielsen från Klippan leder sången från läktaren. Foto: Jesper Fonsgart Hansen

Stödet från läktaren
Klacken, som personerna på läktaren som sjunger och bidrar till stämningen brukar kallas, består främst av supporterföreningen Angel Island Army (AIA). Glenn Peterson från Kvidinge är ordförande i AIA och berättar att de sjunger för att stötta Rögle:
– Vi vill att så många som möjligt är med och sjunger på ståplats. Ju fler vi är som sjunger desto bättre stämning blir det i hallen. När det blir bra stämning på läktaren är Rögle svårslagna på isen. Stödet från läktaren påverkar helt klart laget, förklarar Glenn.

Alexander Nielsen från Klippan leder sången från läktaren och menar på att stämningen på ståplats är anledningen till att han går på ishockey.
– Stämningen på ståplats där alla brinner för samma sak, delar samma känslor och där vi gläds och delar förluster tillsammans. Det är något speciellt. Gemenskapen och känslorna är något speciellt, Rögle har en riktig läktarkultur som många andra lag saknar, berättar Alexander.

Glenn nickar instämmande och fyller i:
– Närheten på läktaren och kärleken till Rögle ger en förbrödring och gemenskap som är svår att förklara. Känslorna blir så mycket starkare och vi delar verkligen glädje och sorg ihop på ståplats.

Stödet från läktaren gör skillnad på isen. Ståplats tillsammans med sittplats är en svårslagen kombination.
– Att sjunga och stötta Rögle har betydelse. Det finns åtskilliga exempel på när Rögle fått ett felbeslut från domaren mot sig och hela hallen vaknar till liv och skapar ett inferno till ljudkuliss. När det blir tryck i hallen är Rögle svårslagna. Motståndarna spelar lite sämre och alla i Rögle spelar lite bättre, förklarar Alexander.

Stor betydelse
Att stödet från läktaren har betydelse in­tygar Rögles lagkapten Mattias Sjögren.
– Stödet från läktaren betyder mycket. När det är ordentligt tryck i hallen orkar man hur mycket som helst. Du lyfts fram av publiken samtidigt som motståndarna blir tagna och passiva av trycket. Trycket brukar vara som värst efter några dåliga domslut, då ökar röststyrkan alltid och vi lyfter som lag av stödet. Då blir det omöjligt att kommunicera både på isen och i båset, berättar Mattias.

Tomas Andersson och Fanny Fallesen

En veteran på läktaren är Tomas Andersson som är ny i AIA-styrelsen. Tomas är i praktiken uppväxt på ståplats och har varit med och sjungit på läktaren genom åren även om det är först nu han engagerat sig i AIA.
– Ståplats var förr det första steget in på läktaren och ishockey. Det är där kulturen skapas och du formas som supporter. Det ska vara trångt och att alla sjunger med. Det är då det blir stämning och tryck i hallen. Självklart påverkar det lagets in-satser och trycket på läktaren är den extra spelaren som ser till att Rögle vinner, säger Tomas.

Fanny Fallesen har stått i klacken i flera år, både på hemma- och bortamatcherna.
– Det är på ståplats stämningen skapas och det är roligt att vara en del av det. Det finns inget bättre att känna gemenskapen på läktaren, sjunga och bidra till att Rögle vinner på isen och vi överröstar andra lagets supportar, berättar Fanny.

Sången och ramsorna från ståplats är det som gör ishockeyn i Ängelholm fantastisk. Det är passion och stämning som en person tar med sig efter sin första match på plats. Atmosfären är Rögles signum. Utan ståplats och växelsången med högrasitt skulle inte ishockeyn vara samma sak. Kom och bli en del av stämningen på ståplats!