Fikapaus med nygräddade våfflor

Pernilla hälsar dig välkommen till Lotta på Åsen

Lotta på Åsen en av Skånes mest berömda kaffestugor, vackert belägen i sluttningen av den lummiga Söderåsen. Sitt ner i trädgården och njut av frasiga, nygräddade våfflor gjorda på ett recept från 1800-talet serverade med hemkokt sylt och grädde.

Kaffestugan öppnar när gästerna börjar ringa.
– Normalt så öppnar vi runt påsk och nytt för i år är att vi har öppet ända till jul, säger Pernilla Ahlberg, som öppnat för 27:e säsongen i rad.

De klassiska våfflorna enligt recept från 1800-talet finns kvar på menyn.
– Det är lite omständligt och bökigt men väl värt det. Det var första ägarens mormor som gjorde våffelreceptet, berättar Pernilla.

Till våfflorna serveras hemmakokta sylter.
– Jag gör alla mina sylter själv men det blir inte så många våfflor för egen del. Det kan vara att någon våffla blir lite för hårt gräddad och då delar vi den i köket, förklarar Pernilla.

Våfflorna är en del av traditionen, men det serveras även Lottas egna smörrebröd och en god bit paj med hemmagjord vaniljsås.

Pernilla tipsar om andra stopp i närheten.

  • Bente Brosböl Hansen, världsmästare i drejning. Du hittar henne på Söderåsen i byn Klåveröd. Vägen dit går genom en vackert slingrande landsväg kantad av lövskog.
  • Inte långt från Lotta på Åsen hittar du Söderåsens Turridning. I de ”skånska alperna” kan du lära känna Haflingerhästen och Nordsvensken. Ridningen sker i westernsadlar och även den som inte är van vid att rida kan tryggt prova på en ridtur och njuta av den vackra naturen.