Knepiga påsktraditioner

Tänk dig att du ska förklara för en främling varför vi firar påsk som vi gör…

Vi dekorerar med påskris, grenar av björk med fjädrar i, ett påskris som vi förr i tiden piskade varandra med. Påskharen gömmer ägg, ägg som är fyllda med godis. Vi målar och äter ägg eftersom vi har fastat tidigare och inte fått äta ägg. Ja, inte nuförtiden dock. Idag är det ingen som fastar.

Att fira påsk är från början en judisk tradition, till minne av judarnas uttåg ur Egypten där de hade hållits fångna av den egyptiske faraon. Kristendomen inkluderade påskfirandet till minne av Jesus uppståndelse. Ett firande av att Guds son korsfästes!

Häxorna får vi inte glömma. Skärtorsdagen i påskveckan är för kyrkan en reningsdag. Kyrkan firar skärtorsdag till minne av den första nattvarden. Det är också den dag som – enligt gammal folktro – alla häxor ska fara till Blåkulla. Det gäller alltså att gömma kvastar och stänga skorstensspjäll för att försvåra för häxorna.

För att göra det än mer obegripligt så firar vi påsken vid olika till­fällen varje år…