Klippans musikkår 100 år

Sedan starten 1918 har Klippans musikkår underhållit och hjälpt till att bevara den svenska blås­musiktraditionen. Idag består musikkåren av 22 fritidsmusiker och är en del av Klippans musikskola.

Prisade musikanter
Redan 1898 startade en orkester vid Klippans pappersbruk, men det är först vid Klippans läderfabrik som musikkåren bildas av Fritz Jönsson och Gustav Pommer. Gustav Pommer tilldelades för övrigt Klippan kommuns kulturpris 1981 för sina insatser.

Sture Wetterberg var en stor eldsjäl i musikkåren och instiftade Sture Wetterbergs stipendium 1989. Stipendiet delas ut vartannat år till unga talangfulla musiker i Klippans kommun. 1990 tilldelades Sture Wetterberg Klippan kommuns kulturpris.

Gustav Pommers son Kjell tilldelades kulturpriset 1994 för sina insatser inom musiken och inom musikkåren i synnerhet. Idag leds musikkåren av Johanna Olsson Lewis som utvecklar musikkåren efter dagens tid.

Plantskola för musikanter
Klippans musikkår har genom åren varit en plantskola för musikanter, både för de som sökt grundutbildning och de som sökt vidare till högre utbildningar. Musikkåren är värd att uppmärksamma, vara stolt över och vara rädd om. Hurra för 100-åringen!