Tips om träningsskor och träningskläder

Träningsskor

Trender kommer och går, träningen ska förhoppningsvis bestå.

Det finns några enkla tips att förhålla sig till när det gäller val av träningsskor. Tränar du dans eller annat i gymmet bör du bortse från stötdämpningen och med fördel satsa på lättare, smidigare skor. Skor med bra stötdämpning blir otympliga och kan få dig att känna dig klumpig i dansrörelserna.

När du ska köpa löparskor är det bra att veta vilken löpstil du har, dvs. hur du sätter ned fötterna mot marken när du springer. Du kan oftast se på dina skor hur de slits utifrån hur du springer och när du vet hur du sliter skorna vet du också vilken typ av löparsko du behöver. Undvik att avgöra skovalet utifrån skornas utseende och färg som är oviktigt.

Träningsskor har en begränsad livslängd, framför allt vad gäller stötdämpningen. Skor har en maximal livslängd på 2-3 år sedan har materialet torkat ut, vilket gör att stötdämpningen inte längre fungerar.

Skillnaden på ute- och inneskor
Löparskor brukar ha svarta sulor eller åtminstone en svart del på sulan. Det beror på att materialet är utblandat med kol för att ge ett bra grepp i löparspåret. Vid inneträning kan dessa sulor ge svarta märken i golvet. En annan skillnad är att löparskor är mer ”uppnosiga” än skor för inneträning. De pekar uppåt i tårna för att du ska få ett bra frånskjut i löpsteget.

Träningskläder

Med rätt löparkläder är det ännu roligare att springa!

Det är enkelt att ut och springa: du bara drar iväg när det passar dig bäst, och du startar precis utanför din egen dörr. När du springer vilar tankarna, du fyller lungorna med frisk uteluft och hela kroppen får motion. Om du har rätt kläder vill säga.

Har du en gång sprungit i löparkläder som andas och är komfortabla så kommer du garanterat inte ta på dig dina gamla joggingbyxor eller t-shirtar i bomull som blir fuktiga och tyngre av svetten som inte transporteras bort. Löparkläder i funktions­material fungerar så att de leder bort fukt från kroppen och förhindrar att du blir blöt och kall.

När du tvättar kläder i funktionsmaterial är det viktigt att inte använda mjukmedel eftersom det kan förstöra plaggets andningsförmåga.