Hallå där… Cecilia Jörlevik

Vägen till Skäralids restaurang kantas av vitsippor och grönskande träd. Utsikten från restaurangen över hjärtat i Söderåsens nationalpark där den djupa ravinen Skäralid och sjön är magnifik.
Vi möter en glad Cecilia i restaurangen, som hon drivit i 10 år. Fast från början var det tufft berättar Cecilia:
– Första året var det jag själv och en anställd på 75% och vi hade nästan inga gäster. Under första året fick jag gratis hyra för lokalen, ändå gick jag 80 000 kronor minus och fick använda pengarna som mina föräldrar sparat åt mig för att täcka förlusterna. Det tog fem år med lånade pengar och tömt sparkonto innan jag kunde plocka ut en lön.

Vad har varit roligast under de här 10 åren?
– Alla nöjda kunder och det höga tempot driver dig framåt och gör det roligt att arbeta. Att nå målen man sätter upp varje säsong. Utmana sig själv. Att varje år bli bättre på det man gör. 

Vilka möjligheter ser du de kommande åren?
– Jag har jobbat hårt under många år. Det är dags att KRAV-certifiera restaurangen. Vi jobbar med närproducerade råvaror och andra miljöfrågor. Vi har investerat i hybrid- och elbilar vilket både sänkt kostnaderna långsiktigt och att vi kan köra ut maten klimatsmart och gratis till gäst. Det är helt i linje med nationalparken och dess tänk. En annan möjlighet vi tittar på är att bygga ut matsalen, som inte alltid räcker till under högsäsong.

Vad är det som gör Skäralids restaurang så speciell?
– Vi har lokalproducerade och ekologiska livsmedel till stor del. Närheten till naturen, utsikten och variationen där vi kan på samma dag servera folk som vandrat Skåneleden och kommer in för en svalkande glass, ha 80-årsjubilaren som vill bjuda sin nära och kära på en riktig festmåltid och på kvällen hålla i bröllop. 

Vad händer i sommar?
– Vi kommer gå ut med specialerbjudande löpande under hela året med start på familjedagen på Sveriges nationaldag den 6 juni, då vi bjuder alla barn på ansiktsmålning och glass (så långt lagret räcker!). Då även Hovturnén har 10-års jubileum kommer detta firas gemensamt den 31 juli. Det ryktas att självaste Robin Hood kommer vara med då…