Lotta på Åsen fyller 40 år

Lotta på Åsen är det mysiga kaféet, som serverar en traditionell kakbuffé med olika sorters hembakade kakor. För den som är riktigt hungrig finns här också skånska smörrebröd och gammaldags våfflor gjorda på ett recept från 1800-talet serverade med hemkokt sylt och grädde. Kaféet Lotta på Åsen firar i år 40-årsjubileum och ägaren Pernilla Ahlberg firar 25 år som ägare.
Lotta på Åsen är en av Skånes mest berömd kaffestugor, med storslagen utsikt och en härlig trädgård att sitta i. Inomhus finns det plats för 100 sittande personer men ändå är här ofta ont om plats. Folk från när och fjärran åker hit för att uppleva utsikten, kaffet, kakorna eller en god bit paj med hemmagjord vaniljsås.
– Vi erbjuder nostalgi, det är vår nisch och det som folk uppskattar och vill återvända till. Farmors och mormors kakor, precis som de smakade då, säger Pernilla. 

Huset är från 1870 och stallet revs tidigt för att det skulle byggas en kaffestuga. Efter flera ägarbyten tog Pernilla över Lotta på Åsen 1993. 25 år på samma ställe, då krävs det passion och glädje vilket Pernilla har:
– Vi har glada gäster och stället utvecklas hela tiden. Responsen från gästerna gör att jag orkar. Till skillnad från andra ställen följer vi inga trender utan vi serverar hemmagjorda godsaker gjorda från grunden. I år när vi har dubbla jubileum kommer vi att överraska gästerna under säsongen på olika vis, avslutar Pernilla lite pillemariskt.