Dags att serva eller köpa en ny cykel?

När du tar ut cykeln och inser du att cykeln behöver service eller att du behöver köpa en ny cykel. Då kan du välja att enkelt lämna in cykeln på service hos en cykelhandlare. 

I regel kostar det några hundralappar för att få den fixad om det inte är några större fel på den. Att låta en fackman ta hand om din cykel har sina fördelar. En hel del kan du dock göra själv, men låt en fackman justera känsliga delar för säkerhetens skull.

1. Tvätta cykeln. Oavsett om den har stått eller använts under vintern blir den smutsig. Tvätta med varmt vatten, disk­medel och borste. Vill man lyxa till det kan man även använda avfettning till kedjan. – Men använd inte högtryckstvätt!

2. Se över däck. Är de i gott skick och inte för slitna? Det vill du inte märka genom en punktering när du är ute och cyklar. Se även till att fälgarna inte blivit skeva och att alla ekrar är hela och raka. Pumpa däcken ordentligt och se till att alla växlar fungerar som de ska.