Tränare med koll på mediebiten

Det är en vanlig träningsdag på isen i Lindab arena där spelarna nöter övningar och en av de tre tränarna på isen är Patrik Ross. För den yngre generationen är Patrik lite okänd men för andra är han liraren på isen som var känd för sin målfarlighet. Idag är han en analytisk tränare med mycket kunskap och lika mycket humor. Båda delarna gör att det är intressant att sitta ned och prata med Patrik.

Det är speciellt att sitta och prata med Patrik eftersom han dels har jobbat med TV och dels att han skrev sin ETU-uppsats om ”Medias betydelse för svensk ishockey”. Svaren är alltid genomtänkta och han är hela tiden före dig i tanken. Att vara före i tanken kommer tillbaka i hans spelfilosofi med.

Tre hem
Patrik Ross är född och uppvuxen i Huskvarna, givetvis en HV71-produkt, bor numera i Ängelholm, har hus och familj i Jönköping samt ytterligare ett hus som familjen delar med svärföräldrarna i Simrishamn.

– Det är mindre än två timmars bilresa mellan Ängelholm och Jönköping så jag träffar min fru Gabriella ofta ändå, berättar Patrik.

Foto: Lasse Mauritzson

Ungdomshockey
Patriks egen hockeykarriär började när han var sju år och han fick börja i hockeyskolan.

– Idag är det alldeles för många föräldrar som stressar sina barn och vill att de ska börja åka skridskor alldeles för tidigt. Det är viktigt att du som förälder och tränare tar det lugnt med barn, de ska inte stressas utan de behöver ha kul på isen. Ishockey ska vara lustfyllt, menar Patrik.

Ungdomshockey är olika för alla eftersom vi utvecklas olika. De som är stora och får muskler fortast har en fördel när de är unga men förlorar försprånget efter något år när övriga växer i kapp. Det är omöjligt att se vem som kommer att bli bra som vuxen när någon är 12-13 år gammal. Den som är liten utvecklar andra sinnen och kompenserar. De som blir riktigt bra är de som utvecklar många olika sinnen.

– De flesta klubbar har insett att toppning av lag när det gäller barn är värdelöst. Det finns endast förlorare på toppning. De som har viljan att träna, har glädje, har kul och tycker om att samarbeta och umgås i en grupp är de som når alltid långt, menar Patrik.

För att bli en bra spelare idag krävs det att du lär dig att ha blicken upp, kan leverera pucken på bladet och ligga steget före. Soloåkning fungerar när du är liten men du lär in ett felaktigt beteende som är svårt att bli av med och barnet tappar lätt lusten då, det är Patriks tips när vi pratar barn och ungdomar.

Från spelare till ledare
En svår skada var nära att sätta stopp för karriären. Patrik fick 1993 en klubba genom bäckenet och ut genom skinkan när han skulle tackla en spelare. Skadan påverkade musklerna i benet och från att ha levt på sin fart fick Patrik utveckla andra kvaliteter i sitt spel.

Efter sin spelarkarriär blev Patrik tränare under flera år innan han lämnade tränaryrket och blev hockeyexpert i TV istället. Men till sist blev suget efter pulsen i båset och träningarna för stor och Rögle fick ett viktigt nyförvärv i båset.

– Det var nyttigt att vara borta, göra andra saker och få perspektiv, menar Patrik om tiden utanför ishockeyn.

Foto: Lasse Mauritzson

Rögle
Patrik berättar att det finns bara bra saker att säga om Rögle och organisationen runt omkring, även socialt fungerar allting bra. De är tre tränare som alla är väldigt olika men fungerar bra ihop.

– Det är Anders (Eldebrink) som är chef, men vi hittar lösningar tillsammans. För att leda ett lag krävs det lyhördhet eftersom ingen kan allt. Därför är det viktigt att lyssna och hitta lösningar tillsammans. Vi jobbar mycket med att sprida glädje och att vi ska trivas ihop där vi lyfter varandra och har kul ihop, berättar Patrik.

Grunden för att vara ledare eller tränare är samma som i livet. Det är viktigt att se alla, ge feedback till alla oavsett vilken status de har i laget. Alla människor vill bli sedda och bekräftade. De som blir duktiga hockeyspelare är de som förstår att hockey är en färskvara som behöver underhållas.

– Vi i Rögle har tränat bra och har byggt laget på att vi ska ha en rapp skridskoåkning och ett fartfyllt lag. Spelarna ska åka framåt, passa pucken i ett högt tempo och släppa loss farten. Känslan är att vi är på rätt väg där vi blir bättre varje dag och alla är med och bidrar, avslutar Patrik

Du är alltid positiv efter att ha pratat med Patrik. Hans entusiasm och passion för ishockey och människor smittar av sig. Jag styr fotstegen över parkeringen och lämnar ishallen i Ängelholm med ett leende på läpparna.