Landshövding Anneli Hulthén besökte Ljungbyhed

Anna Nordbeck

Skånes landshövding Anneli Hulthén fick inleda sitt besök på Ljungbyhed park med att lyssna till bland annat kommundirektör Tomas Rikse och Tommy Magnusson, marknads- och utvecklingschef Ljungbyhed Air.  Ljungbyhed Air är en ”naturtillgång” för Skåne, med färdiga miljötillstånd för betydligt mer flygverksamhet än i dag. Det finns utrymme till mycket mer flygrörelser i luften kring Ljungbyhed.

– Det händer väldigt många spännande saker i Ljungbyhed och flyget och flygutbildningarna är en nationell angelägenhet och viktigt för Skåne som region. Vi har varit dåliga på att sprida informationen och bilden av vad vi har i Ljungbyhed. Det är något vi måste bli bättre på, vi ska visa att vi kan skapa historia och inte bara leva på historien här i Ljungbyhed. Nu när sytaten ska lokalisera framtida utbildningar inom Försvarsmakten ligger Ljungbyhed bra till, berättar kommundirektör Tomas Rikse.

Efter information togs hon emot på Flygteknikcentrum, med flygmekanikerutbildningar på gymnasie- och yrkeshögskolenivå. I Ljungbyhed sker pilotutbildning i Trafikflyghögskolans regi och nytt för i år är en unik utbildning till drönaroperatörer i Folkuniversitetets regi.

En av eleverna vid drönarutbildningen är Anna Nordbeck som började sin utbildning för en dryg vecka sedan:
– Det är spännande och jag ser stora framtidsmöjligheter med utbildningen och det ska bli kul att se vart det leder. Första veckan har allting varit nytt men väldigt intressant.

Anneli Hultén fick bland annat se en större helikopterdrönare och flygplanen som används av skolan innan hon var tvungen att resa vidare.