Din bil är värd att vårda

Söderåsjournalen har träffat Henrik Elg, Marcus Andersson och Sanel Hasani – kända bilbyggare från Klippan som vet hur en bil ska byggas och vårdas. Vad är deras bästa tips för att hålla vardagsbilen ren och snygg? 

Att sitta i en smutsig, illaluktande bil är inte bra för varken hälsan eller humöret. En otvättad bil förstör lacken och sänker andrahandsvärdet. Grundtipset är – är du inte intresserad eller har tid, lämna in bilen kontinuerligt för bilvård. 

–  Är du intresserad av bilar och vill göra det själv då är det viktigt att använda rätt produkter, avsedda för bilvård, säger Henrik.

Undvik att tvätta bilen hemma i trädgården. När du använder avfettning, schampo och andra rengöringsprodukter är det viktigt att du står på en plats där vattnet renas från kemikalier.

– Använd en biltvättshall som är miljövänlig och som förhindrar att det smutsiga tvätt-
vattnet kommer ut i marken,
fyller Sanel i.

Biltvätt
Avfettning är själva grunden till en bra biltvätt. Det är i det här momentet du ska lägga ned hela din själ. Fuskar man med grundarbetet får man betala senare. När du ska spola av bilen, börja nedtill och jobba dig systematiskt uppåt i svepande sidogående rörelser. Nästa steg är att tvätta bilen med schampo, antingen med tvättborste eller med tvättsvamp. Därefter är det dags att försiktigt spola av schampot, berättar Marcus.

Invändigt
En ren bil invändigt börjar med att bilen dammsugas fri från all lös smuts. En bra grundregel är att använda en interiörspray som både ger en fräsch doft och rengör all plast, vinyl, gummi och textil inne i bilen.

– Låt sprayen verka i en minut på textilier innan du torkar av. Eftertorka ytan med interiörduk, berättar Henrik.

– En ren och snygg bil ger ett trevligt intryck. Alla tycker om det som är vackert och en ren bil, både utvändigt och invändigt, är oerhört vackert att se. Sådan bil, sådan förare, menar Marcus.

Bilbyggande som passion
Henrik, Marcus och Sanel lägger ner många arbetstimmar i garaget för att få just det där speciella stuket på utställningsbilen.

– Jag har hållit på i 19 år och har tagit hem 145 pokaler. I rätt många år har vi arbetat ihop som ett team, vi tre och det blir många timmar och helger vintertid i garaget, berättar Henrik.

–  Innan påsk bor vi i garaget all ledig tid,
fyller Marcus i.

Varje år säger vi aldrig mer men när vi kommer hem efter Elmia är vi taggade igen. Då sätter vi  full fart och sätter igång att planera nästa bil, säger Sanel glatt.

– Visst kostar det på men vi jobbar bra som ett team och vi är sponsrade av bland annat Sonax och BRL och vi tävlar även i billjud. Det är en skön sammanhållning bland alla bilbyggare och vi har som tradition att placera oss högt under påsken i Jönköping, avslutar Henrik.

 

Söderåsens Miljöförbund informerar
Biltvätt ska göras i en modern biltvättsanläggning, antingen i en automattvätt eller en ”gör-det-själv-hall” där avloppsvattnet renas innan det leds vidare till kommunens reningsverk.

Om du ändå vill tvätta din bil bör bilen stå på mark utan avrinning till dagvattenbrunn, öppet dike, vattendrag, sjö eller liknande och det får heller inte finnas vattentäkter som kan påverkas. Plan gräsbevuxen mark är att föredra, men grusplan kan också vara godtagbart.