Nu blomstrar den gamla BP-macken igen!

Macken på den tiden då det begav sig

Gösta Nilssons Vulkverkstad skulle fyllt 60 år i år men macken har en mycket äldre historia än så.

Gösta Nilssons far, Gummi-Johan, startade en gummiverkstad 1924 för att ge service åt bönderna som börjat använda gummihjul. När Gösta tog över verksamheten 1950 beslutade han sig för att bygga en ny serviceanläggning. Det blev en för den tiden hypermodern serviceanläggning med gummiverkstad, bilverkstad och BP-mack.

Knark i reservhjulet
Det finns mängder med fotografier och film där Gösta och BP-macken finns med och det finns otaliga historier om och kring Gösta och macken. En av de mer spektakulära historierna finns dokumenterat på bild. I mitten av 1980-talet skedde det ett stort knarktillslag efter att tullen misstänkt att en tankbilschaufför ägnade sig åt omfattande knarksmuggling. När tullen följde efter tankbilen från hamnen i Trelleborg mot Perstorp AB upptäckte chauffören att han var förföljd och lastade av reservhjulet i Hyllstofta. Tullen upptäckte det och tog med sig hjulet till Gösta i Perstorp och bad honom kränga av däcket. I fälgen hittades på den tiden Europas största knarktillslag vilket gav uppmärksamhet.

Lastbilsdäcket med knark

Långsiktigt renoveringsarbete
Gösta Nilsson drev macken fram till 1984 och verksamheten drevs vidare av Lennart Mårtensson innan den lades ner på 1990-talet. Istället för att riva byggnaden tog Anders Ahlström över byggnaden och räddade gamla macken från att rivas och istället började ett långsiktigt renoveringsarbete av byggnaden.

– Jag och min son Jesper räknade ut att vi under ett års tid ägnade 1 800 timmar åt att renovera byggnaden, men fint blev det till sist, säger Anders Ahlström stolt.

Fru Knopp flyttar in
Idag huserar blomsteraffären Fru Knopp här. Efter elva år på Köpmansgatan flyttade de in i de nyrenoverade lokalerna i den gamla bilverkstaden. Nu har Fru Knopp befunnit sig i de ändamålsmässiga lokalerna på markplan i snart ett år. Här har de fått det bättre och erbjuder allt du behöver i blomsterväg. Dessutom har Caroline Hanssons butik fått en
lokal som innehåller massor av historia och ett stycke kulturhistoria är räddat och fått nytt liv.

Personalen i sina BP-uniformer

– Nästa projekt är att låta ett bildspel från Gösta Nilssons tid rulla på en tv-skärm i butikens skyltfönster, avslutar Anders.

Gösta Nilsson hade garanterat varit stolt över att hans gummiverkstad fått liv igen och att Anders Ahlström trodde och vågade
renovera lokalerna och på så vis räddades åt kommande generationer.