Centerns miljöpris till Bjärhus lantbruk

På Bjärhus Gård odlar odlar Elisabeth och Lars Hansson närproducerat och KRAV-odlat.  I charken finns färskt kött till försäljning och sidan om har de en gårdsbutik samt en restaurang på loftet. Bjärhus Gård har kravnummer 7 i Sverige vilket betyder att de var tidigt ute med bli kravcertifierade. Redan 1989 blev gården KRAV-certifierad.

Vi var tidigt ute, varken ICA eller KF var på den tiden intresserat av att sälja ekologiskt, berättar Lars.

Idag är det en helt annan efterfrågan och grossisterna ringer och frågar efter ekologiskt istället.

Ekologiskt handlar om att närodla och handla av grannbonden. Ekologiskt är inte att handla utländskt som fraktas hit, finns inget miljötänk i det. För att odla och föda upp djur ekologiskt måste du ha en känsla för det, kan inte göra det här för att tjäna pengar. Det måste få ta tid att föda upp djur och visa respekt för djuren och deras kött. Att äta riktigt bra kött ska vara en smakupplevelse. Visst blir uppfödningstiden längre men köttkvalitén blir så mycket bättre. Alla djur ska också vara ute så mycket som möjligt, säger Lars Hansson

Centerpartiets motivering till varför Bjärhus lantbruk/familjen Hansson får årets miljöpris:
”Bjärhus lantbruk/familjen Hansson där Elisabeth och Lars har får och lamm samt odlar ekologiska grönsaker/potatis på sin gård, deras söner Gustav, Erik och Nils tar hand om korna. Allting som familjen producerar, går sen vidare till Gårdsbutiken som också finns på familjegården. Familjen har bedrivit sitt ekologiska lantbruk i snart 30 år, väldigt framgångsrikt.”