Maries egen resa gick till Skottland…

Marie Carlssons levnadsbana har vindlat fram och tillbaka. Från uppväxten i Kvidinge och ett flertal olika jobb i trakten har hon nu landat i Skottland. Från verkstadsteknik, arbete som vårdbiträde och receptionist har hon så småningom hamnat som friskvårds-arbetare på andra sidan Nordsjön.

Marie växte upp och gick i skolan i Kvidinge och Åstorp. Efter grundskolan valde Marie, den för en tjej ovanliga, verkstadslinjen på Dalhemsskolan i Åstorp. Men just då när Marie var färdig med sin gymnasieutbildning var det sämre tider för verkstadsindustrin och hon halkade istället in på ett arbete inom vården. Hon fick jobb som vårdbiträde på ett äldreboende – ålderdomshem som det då kallades – i Perstorp.
– Det var inget jag hade tänkt mig, säger Marie. Min mamma jobbade inom vården och jag visste vad det innebar, så det var egentligen inget som lockade mig. Men så blev det.

Familj i Hyllstofta

Marie bildade familj och för ett tiotal år framåt blev det rollen som mamma som tog hennes tid. Familjen med de tre barnen bodde i Hyllstofta, men när barnen blev lite större sökte sig Marie ut på arbetsmarknaden igen. Det blev jobb i charkdisken på Åbyhallen i Klippan, men arbetslivet tog en ny vändning i samband med att butikskedjan Rimi övertog verksamheten. Marie, som är en engagerad golfspelare, hamnade istället som receptionist på Perstorps Golfklubb.

Marie, som hade en otidsenlig verkstadsutbildning, bättrade på sin skolunderbyggnad genom att läsa in samhällsvetenskapliga programmet på Munka Folkhögskola. Sedan gick hon vidare och läste in friskvårdsutbildningen på samma skola. Intresset för friskvård hade hon sedan tidigare.
– Friskvård låg nära till hands för mig, fortsätter Marie. Redan som barn höll jag på med idrott och ridning. Jag har alltid tyckt om att röra på mig. Så det intresset fanns verkligen där från början.

Friskvård på Corpus

Marie blev så egenföretagare med massageverksamhet på programmet. Hon åkte ut till företag och deras anställda, men tog även emot privata kunder hemmavid. Efter en tid blev hon delägare i friskvårdsanläggningen Corpus i Klippan. Hon hade själv tränat där och blev erbjuden partnerskap, vilket så småningom ledde till att hon tog över hela rörelsen.
– Jag har inte varit speciellt rädd för att hoppa på nya saker, säger Marie.

Skottland

Maries dotter, Sofia, hade träffat en skotte och flyttat till Skottland. Efter att ha hälsat på henne några gånger kände Marie att hon trivdes där och ”man skall göra något av sitt liv innan…”. Så hon tog ett nytt, djärvt steg och sålde Corpus. Marie packade fyra resväskor, golfbagen och sin massagebänk. Mycket mer än det och sitt goda humör hade hon inte med sig, när hon vände blicken mot Skottland.

Fick jobb lätt

Att jobba som massör är fysiskt krävande, men hon har fortfarande en liten massageverksamhet vid sidan om sitt arbete som ”fitness instructor” på ett gym. Det var inte svårt för henne att få arbete; som svenska har hon en god utbildning för friskvårdsbranschen.
– När jag hade kommit fram sökte jag ett jobb på måndagen och ett annat på tisdagen. På torsdagen fick jag välja vilket av dem som jag ville ha, säger Marie.

Att hon själv har haft ett företag i branschen är en fördel, även som anställd vet hon ju hur det fungerar för företagaren. Men en och annan liten kulturkrock har hon upplevt.
– Som svensk är jag van vid att mycket är välorganiserat och strukturerat, konstaterar Marie. I Skottland kan det vara lite för mycket ”quick fix” ibland. Silvertejpen åker fram lite hur som helst när det är något som behöver åtgärdas. Som före detta företagare var det svårt i början att inte lägga sig i hur saker och ting skulle fungera. Jag är ju van vid att styra och ställa. Men då får jag ta ett steg tillbaka. Jag försöker vänja mig vid att jag inte alltid behöver få igenom min vilja.

Nytt språk

Den engelska man lär sig i skolan är inte riktigt den man talar i Skottland, men det har gått bra att göra sig förstådd.
– Man lär sig med tiden och man får inte börja fundera för mycket på om man uttrycker sig grammatiskt korrekt, noterar Marie.

Ebbas resa

Sedan fem år tillbaka har Marie en egen blogg på internet. Hon har alltid tyckt om att skriva och fått beröm för det i skolan, och hade redan börjat skriva på en bok för tolv år sedan. Men Marie fick lägga sitt manus åt sidan under de år som hon drev Corpus. Arbetet då tog mycket tid, men i Skottland har hon fått tid till skrivandet igen och kunnat se glädjen i att färdigställa sin bok, ”Ebbas resa”. Det var en nöjd Marie Carlsson som kunde hämta sina böcker hos föräldrarna när hon var på besök i Klippan i mitten av juni.
– Jag skriver egentligen för min egen skull, säger Marie. Inte för att få ihop en bestseller, eller så. Men jag hoppas på att sälja lite böcker, så klart. Boken handlar om Ebba, en fiktiv person, och vad som händer henne. Det är en bok för solstolen, jag tror att man kommer att tycka den är lättläst och roande. Men förhoppningsvis hittar man ett visst djup bakom det lättsamma.

Marie kom överens med sina vänner Systrarna i Gränden om försäljning av boken där och tillsammans arrangerade man ett boksläpp med festligheter. Sonen Hampus kom med sin gitarr och underhöll med egna sånger, förväntansfulla vänner och andra nyfikna dök upp och köpte sitt exemplar.

Familj i Skottland

Nu har författaren och ”fitness instructorn” Marie en växande familj i Skottland. Hennes andra dotter, Frida, åkte nämligen också dit, träffade en skotte och bildade familj. Med två döttrar, två barnbarn och två på väg, i närheten av Falkirk mitt mellan Glasgow och Edinburgh har Maries liv slingrat vidare mot nya äventyr!