MÅLARFESTEN TILLBAKA

I slutet av förra sommaren satt konstnärerna Anders ”Jösse” Jönsson och Anna Nilsson och funderade, de ville att något skulle hända. Och då såg de till att något hände! De arrangerade en målarfest på Torget för barn och vuxna. Och i år följer ”Jösse” upp det framgångsrika arrangemanget med en ny målarfest.

Ifjol lyckades ”Jösse” samla ihop tillräckligt med pengar så att man kunde köpa in kritor och annat material för målarfesten. Sedan såg man till att man fick tillstånd av kommunen att rita på Torgets stenar och betongplattor. Kravet var att man använde giftfria kritor och att målningarna var lätta att ta bort. Detta fixade man, man använde kalkkritor som kunde tvättas bort av regn.

Barn kan måla

En inbjudan gick ut till skolor och förskolor och under en veckas tid var det fritt fram för barn och vuxna att måla på Torget. De enda reglerna var att ”det är i första hand barnen själva som vill och kan måla” och att ”man måste tillåta att andra trampar på det man målar och har målat”.
– Det blir samma som i fjol, säger ”Jösse” som planerar målarfesten. Jag kommer att samla in gåvor så att vi kan bjuda på kritor. Och saft, förstås!

Centrumkiosken

Målarfesten har i år sitt högkvarter på Centrumkiosken vid Torget. Här kommer en del av fjolårets konstverk att ställas ut.
– Jag bjuder gärna in andra som vill delta. Kanske någon som vill spela något instrument eller sjunga, fortsätter Jösse. Om det är någon som håller på med ansiktsmålning eller något annat, så är dom välkomna att höra av sig!

Målarbok

Fjolårets målarfest dokumenterades genom att ”Jösse” fotograferade de målningar som barnen gjort och samlade dessa i en målarbok. Boken trycktes upp i en liten upplaga och blev en fin dokumentation av måleriet från 2015. Målningarna finns också som canvastavlor och visas vid Centrumkiosken. Nu är det nytt år och ny målarfest. Vi tror på sol och molnfri himmel, då passar det bra för skolorna att börja höstterminens bildlektion på Torget i Klippan. Promenaden dit blir en halv gymnastiklektion!