EURORANDO I SKÅNE

Den stora vandrarträffen Eurorando har förlagt ett stort evenemang i Skåne denna höst. Den 10-17 september kommer vandrare från hela Europa att besöka våra trakten för vandring och fina natur- och kulturupplevelser. Det är Svenska Turistföreningen, STF, som i samarbete med Region Skåne och Helsingborgs stad, står som värd. Eurorando arrangeras vart femte år och tidigare år har det hållits i Strasbourg, Tjeckien och i Andalusien.

Stort utbud av vandringar

Den vandringssugne kan välja mellan turer över hela Skåne: vid Kullaberg och i Österlen, i Köpenhamn och vid Immeln i nordost. (Den danska huvudstaden har halkat in i Skåne denna vecka!) Det finns totalt ett 80-tal vandringar att välja mellan. Det är weekendvandringar och dagsvandringar, men man kan även boka sig för vandringspaket.

Kultur och natur

Vandringarna kan ha inslag av olika teman beroende på var de är förlagda. ”Äppelriket” går över Brösarps backar och genom Österlens äppelodlingar och ”Linnérundan” genom Vattenriket utanför Kristianstad. ”This is Copenhagen” går i stadsmiljö och visar upp de centrala delarna av Köpenhamn. Nästan 1,5 mil i stadsmiljö är en kontrast till de övriga vandringarna som går ute i naturen.

Kopparhatten

En av vandringarna går i Skäralid, ”Kopparhattsrundan”, och är en relativt kort tur. Det är 2,5 kilometer in i sprickdalen längs Skärån och sedan bär det upp på Kopparhatten innan man fortsätter tillbaka till Naturum.

Vandringsvärdar behövs

Till vandringarna finns värdar som kan lotsa rätt och berätta lite grann om den omgivning som man passerar genom, men det är inga regelrätta guidningar.
– Vi i Klippans kommun har fyra vandringar under Eurorandoveckan, berättar Sara Nordlander som arbetar som kommunens turistinformatör. Men vi saknar värdar till några av vandringarna så den som är intresserad kan höra av sig till mig. Det är Kopparhattsrundan på 2,5 kilometer, Klöva Hallar 11 kilometer och Tingsgården i Stidsvig till Ingeborrarp, 7 kilometer.

Att vara vandringsvärd innebär att man leder gruppen med vandrare (som oftast är erfarna sådana) från punkt A till punkt B samt att kunna svara på allmänna frågor om Sverige och vår kommun. Det är alltså ingen guidning. Att kunna göra sig förstådd på svenska och engelska är dock en stor fördel. Som vandringsvärd får man lunch, en Eurorandoväst samt möjligheten att vara med på invignings- och avslutningsceremonin samt en kickoff dagen innan Eurorando startar.

Mer om Eurorando på www.eurorando2016.com/sv

Om du vill vara vandringsvärd på någon av de ovannämnda turerna kan du kontakta Sara Nordlander på Klippans kommun, 0435-28680.