Anslagsutdelning till föreningarna

Det var en munter samling föreningsfolk som samlades i den gemytliga restaurangen på Perstorps Golfklubb i mitten av juni. Sparbanksstiftelsen i Skåne hade bjudit in till kaffe och bulle och – inte minst – utdelning av anslag till kultur- och idrottsföreningar i Klippan-Perstorpsområdet. Det fanns alltså flera skäl för föreningarnas
representanter att vara glada.

Sparbanksstiftelsen äger aktier i Swedbank och en del av aktieutdelningen hamnar som anslag i föreningslivet. I Klippan-Perstorp delas årligen cirka 240.000 kronor ut till föreningar som söker anslag, hälften på våren och hälften på hösten.

Integration av ensamkommande barn

Såväl Klippans FF som Perstorp/Bälinge IK, två fotbollsklubbar, fick anslag till integration av ensamkommande barn.
– Vi fick två bidrag, det är vi tacksamma för, säger Per-Olof Ney från Klippans FF. Behov av domare inom ungdomsfotbollen är stort och vi behöver fler. Så det ena bidraget kommer vi att satsa på domarutbildningar.
– Det andra bidraget går till vår verksamhet för integration av ensamkommande barn, fortsätter Andreas Byrlén, KFF:s andra representant. Det har kommit en grupp fotbollssugna killar från HVB-hemmen i trakten till oss. De behöver få en meningsfull fritid och bra kontakter ute i samhället. Hos oss får de inte bara spela fotboll, de får kompisar och kan träna sig i det svenska språket. Det är kul, men det är en stor grupp och kräver lite mer resurser än vad vi har räknat med. Det är inte alla som har den utrustning som behövs heller. Så bidraget är välkommet!

Jubileum för stiftelsen

Det var en belåten Bo Svensson, styrelseledamot i Sparbanksstiftelsen, som tillsammans med verkställande tjänsteman Sanne Mårtensson konstaterade att det finns initiativ och idéer i bygdens föreningsliv. Och att få förmånen att stödja dessa projekt kunde de inte klaga på, tillsammans med Swedbanks Per Johansson hade de en tacksam uppgift. Men ett problem är än så länge olöst. Sparbanksstiftelsen har 25-årsjubileum och man har ännu inte bestämt hur man skall fira detta på bästa sätt.
– Vi hade kunnat göra en skrift om de här 25 åren som gått, men en bok hade kanske bara hamnat i en bokhylla efter en genombläddring, så därför funderar vi på att fira på något annat sätt, säger Bo. Därför vill vi satsa lite extra på något större och speciellt projekt. Men vad detta skall vara har vi inte bestämt, men det skall vara något utöver våra vanliga anslag. Vi tar gärna emot tips från föreningarna!

Om någon i föreningslivet har tankar eller idéer för detta ”jubileumsprojekt” går det bra att höra av sig. Kontakt kan tas via stiftelsens hemsida, www.sparbanksstiftelsenskane.se, eller Sanne Mårtensson, tfn 040-206450.

Ny ansökningsperiod

Till höstens ordinarie anslag är det redan dags att söka. Den 1 augusti till 30 september är formuläret på Sparbanksstiftelsens hemsida öppet. Du som är aktiv i en förening i Klippan-Perstorpsområdet, tänk till och se framåt! Vilka projekt har ni på gång, vad kan ni behöva stöd till? Det finns goda chanser att få förstärkning i kassan!