Trevligt folk! på Grand i Ljungbyhed

Det kända radarparet Filip och Fredrik, med efter­namnen Hammar och Wikingsson, fick genom Borlänge-entreprenören Patrik Andersson idén till filmen Trevligt folk! De skrev efter det manus tillsammans med Karin af Klintberg och Anders Helgeson. Filmen hade premiär i januari 2015 på Göteborgs Filmfestival och visas nu på Grand i Ljungbyhed.

Filmens handling kan tyckas vara smått galen. Somalia, det krigsdrabbade landet i östra Afrika, anmäler sig som första afrikanska land till Världsmästerskapen i bandy. Några bandyspelare i Somalia finns såklart inte… Nej, de bor i Borlänge i Sverige, och ingen av dem har stått på ett par skridskor tidigare! Somalias bandylag har sex månader på sig innan VM börjar i Sibirien. Till tränare får bandy­laget nämnde Patrik Andersson och Pelle Fosshaug, en kompetent spelare med inte mindre än 5 VM-guld på merit­listan. Att få de unga killarna, som flytt från Somalia till Sverige, att stå på skridskor och hålla i en bandyklubba blir en ut­maning för deras ledare.

Filmen fick överlag fina recensioner i dags­pressen och blev även uppmärk­sammad internationellt. Miljöpartiet de gröna i Klippan bjuder på inträdet och filmen visas den 17 dec kl 18.30.