Tomteritt genom Ljungbyhed på Julafton

Tomteritten genom Ljungbyhed har funnits i 62 år, så det är verkligen en tradition med anor som Åsbo Ryttarförening håller vid liv! Ritten avgår från Ryttarföreningens anläggning på Herrevadskloster. Under ritten stannar man vid Spångens Gästgivaregård och på Torget i Ljungbyhed.

– Det brukar vara mellan 20 och 40 hästar med, det är vädret på jul­afton som avgör hur många vi blir, säger Ulla Herner hos Ryttar­föreningen. Det är alla sorters hästar och ekipage som deltar. Det är med och utan vagnar, och det är ponnyer och stora hästar. Och naturligtvis är alla julklädda! En del klär även sina hästar i en passande juldräkt.

Längs vägen bjuder man barnen bland åskådarna på gottepåsar, sponsrade av Ljungbyheds Köpmanna- och Företagareförening. Vill du deltaga i ritten går det bra även om du inte är medlem i föreningen. Rykta din häst och leta upp din tomtedräkt, tomte­ritten väntar på dig!