Julmarknad i Elfdalen

Den 22 november hade Klippans Hembygdsförening sin årligt återkommande julmarknad i hembygdsbyn i Elf­dalen. De fint bevarade byggnaderna Ryggåsstugan och Össjö krog var julpyntade, ljus lyste i fönster och i gran. Även om det fortfarande kändes som höst, så var det i alla fall julstämning inne i stugorna.

I de två husen hade hantverkare av skilda slag hyrt in sig och erbjöd sina varor till besökarna. Sex hantverkare får plats i de små, men gemytliga utrymmena i hembygdsbyn. Snön låg inte vit på marken, men en och annan tomte rörde sig allt i de små stugorna…
– Jag har gått back 10 kronor idag. Men det är för att jag har handlat bröd för min förtjänst, säger Roland Aronsson som täljer fåglar i trä.

Försäljning av kaffe och bröd

Hembygdsföreningens julmarknad har funnit sedan lång tid tillbaka. Intresset bland allmänheten har varierat över tid, och årets marknad tillhörde inte den mest välbesökta.
– Vi har märkt en nedgång de senaste åren, säger Bengt Bruhn, ordförande i Klippans hembygdsförening. Kanske är konkurrensen för stor, det finns ju rätt många julmarknader numera. Och kanske ligger vi lite avsides här i Elfdalen, de äldre som kanske skulle uppskatta marknaden har kanske svårt för att ta sig hit.

Julmarknaden ger en liten inkomst till hembygdsföreningen genom kaffeservering och försäljning av hembakt bröd. Det är också ett arrangemang där de välbevarade byggnad­erna får liv och kan visas upp för intresserade.