Inte bara ål hos Sejrbo & Son!

Idag känner nog de flesta till vad Dymöllan står för! Ålrökeri så klart, men även fisk och skaldjur av alla de slag säljes här. Dymöllan ligger i behaglig grönska – i alla fall på sommaren – i Hörsdal någon kilometer från Västra Sönnarslövs kyrka. Stilla porlar Klövabäcken intill butiken och serveringen.

Inför julen har man fullt upp i Dymöllan. I butiken kan du handla det mesta till jul­bordet! Man har ett tiotal egenproducerade sillinläggningar, stekt sill och Janssons frestelse. Lax i ett flertal skepnader erbjuds på Dymöllan; laxpaté, varmrökt, kallrökt, gravad och najad lax. Och färsk lax, så klart! Och på ett ålrökeri erbjuds givetvis ål; nyrökt, färsk och flådd ål trängs i de välfyllda diskarna.

När man röker fisk använder man traditionella metoder i Dymöllans egna rökugnar. Utbudet av rökt fisk och skaldjur är imponerande: böckling, forell, röding, hel och filéad makrill, räkor.

Effektiv betjäning

– Inför den hektiska julhandeln har vi kompletterat med en vagn där beställda varor kan hämtas, berättar Marie Christiansen som arbetar i butiken. Nu går det mycket smidigare och snabbare att expediera! Det känns bra att vi har höjt servicenivån, allt för att kunderna skall få en effektiv betjäning.

Ålbeståndet skyddas

Ålen är vildfångad och kommer levande till Dymöllan. Den är en ju en eftertraktad delika­tess, men hotet mot ålbeståndet blev för cirka tio år sedan akut. Sedan dess är ålfisket noga reglerat för att förhindra att ålen blir utfiskad. Länsstyrelser och Havs- och vatten­myndigheten arbetar gemensamt för att skydda beståndet av ål. Dymöllan har engagerat sig i projektet Trap and transport, där man hjälper ålen förbi de hinder som finns på deras väg mot fortplantningen i Sargasso­havet.

Familjeföretag

Dymöllan har funnits i 40 år och drivs av Sejrbo & son. Firmanamnet talar sitt tydliga språk, det är ett familjeföretag det handlar om. Hans-Jörgen Sejrbo startade Dymöllan 1975. Äldsta sonen Hans-Henrik tog över verk­samheten i mitten av 1990-talet och nu är nästa generation i form av Hans-Henriks son Jörgen på väg att ta plats i företaget. Idag jobbar fyra personer i butiken och sex ute i produktionen.

Utepaviljong

På sommaren är den nybyggda serveringen öppen. I den grönskande omgivningen finns utepaviljonger där besökarna kan avnjuta någon av Dymöllans specialiteter. Man tar emot en hel del besök från förhandsbeställda bussturer, men även spontana besök. En fisktallrik eller en fisksoppa med svalkande dryck till sitter fint en varm sommardag i den behagliga miljön vid Dymöllan!

Beställ i god tid

Men nu är det julhandeln som tar all tid för Hans-Henrik och hans medarbetare! Beställningarna till det mesta av julbordet trillar in: ål, sill, lax… Gör dina beställningar i god tid, minst två dagar innan du vill hämta, så kommer ditt julbord att innehålla de läckerheter som traditionen föreskriver. Vem vill väl inte ha sillinläggningar, lax och rökt ål till sin julmiddag? Och kanske en nubbe till det…