Historia och motion – cykling i bygden

Till mer man kan om sin bygd till intressantare blir den. Dessutom kan kunskapshämtning kombineras med motion, som t ex cykling i kulturlandskapet.

Utöver cykling kan vandring bli förflyttningsmedlet. Då avsöks närmiljön, som kan bjuda på överraskningar. För människan är ett ”vanedjur”. Förflyttningar sker ofta på samma sträckor. En vandring kan bli en ”ögonöppnare” för nya delar, byggnader och annat i närmiljön.

Ett annat sätt är att förflytta sig med cykel, mellan olika platser och ge information om vad man ser. En förening som gärna arrangerar utfärder ”hemmavid” är Klippanbygdens Natur. Höstrunda avverkades med Roland Billqvist som färdledare.

Syftet med rundturerna är att träffas, bjuda på föreningsaktivitet, sprida kunskap och ge motion. Färderna går på de mindre vägarna i bygden. Det innebär ofta att deltagarna ser nya delar av kulturlandskapet. Det kan i sin tur locka till fler färder – i egen regi.

En sådan färd var ”Rösarundan”. Att komma till Rösa var som att komma till kommunen egen ”bullerby”. Det gav mersmak och givetvis blev det fler ”rösarundor”.

Söderåsbygden är historiskt intressant. Spännande händelser har inträffat. Men det krävs att det finns någon med som kan berätta om vad man ser. En annan förening som satt detta i system var Riseberga-Färingtofta hembygdsförening. De arrangerade studiecirklar i lokalhistoria. Satte sig in i det avsnitt som gällde för träffen och tog sig sedan ut – med bil – och såg hur det var i verkligheten för att få mer detaljerad kunskap och lära kunna sin bygd ännu bättre.