Godisfavorit – mjölkchoklad 140 år

Jultider är även godstider. Populärt godis är choklad. Särskilt mjölkchoklad, som för första gången tillverkades för 140 år sedan. Kakaoträdets bönor har även använts som valuta.

Kakaoträdet är en växt från Mellanamerika som anses ha odlats redan på 600-talet. Men dess frukter har använts i 2 500 år. Högkulturfolket Maya var de första kakaoväxtodlarna. Växten är spridd i tropiska delen av världen.

Fruktköttet var det som huvudsakligen användes. En dryck framställdes, som klassades som helig. Kakaoplantan sågs ”som en gåva från gudarna”. Latinska namnet är Theobroma cacao (betyder gudamat). Även bönan togs tillvara; skalades, rostades och mortlades till en fet kakaomassa, smaksattes med vanilj, honung, socker och chili. Pressades till små bollar som torkades, revs och vispades med kallt vatten, senare med varmt vatten.

Christofer Columbus förde kakaobönan till Europa 1502, som ”ovanlig växt”. 1519 introducerade Hernan Cortes kakaodrycken vid hovet. Det dröjde till 1600-talet innan kakaodrycken spridits över Europa, via hov och nobless.

Enbart som dryck användes kakao långt in på 1800-talet. Men 1828 uppfann kemisten van Houten en press så att kakaons fett kunde tas fram, torkas, malas till pulver och smaksättas. Nu blev det cacao i den form vi känner det. Utvecklingen fortsatte. 1847 tillverkades första chokladkakan, 1875 hade Nestlé uppfunnit torrmjölk, livsmedelskemist Tober kombinerade detta med kakaopulver samma år och mjölkchoklad var framtaget.

I Sverige fabrikstillverkade chokladkakor och praliner 1872. Det såg Cloetta till. Julens populära godis hade sett dagens ljus.