Alf Olofsson – i musikbranschen

Han hamnade i London mer eller mindre av en slump. Det visade sig bli en första tripp på en lång resa runt världen, en resa som fortfarande pågår. Alf Olofsson har sett stora delar av världen, åtminstone konsertsalar och rockklubbar… Men vi tar det från början!

Han är uppväxt på Granstigen i Klippan med föräldrarna Kjell och Ingrid. Barndomen tillbringades där, i närheten av Klippans kapell, i samma kvarter som pappa Kjell växte upp i.

Idrott och punk

Som de flesta killar provade han lite idrott i ungdomen. Han tränade i Klippans Friidrottsklubb, men även om han var rask så blev det ingen lång karriär som löpare. Musikintresset tog överhand. Tillsammans med klass­kamraten Thomas Holst inspirerades han av musikläraren Kaj Helgesson att spela rockmusik som elvaåring.
– Vi hade upptäckt Peps Persson och vill spela blues, säger Alf. Kaj talade om att det var mycket enkelt. Tre ackord som spelades i en viss ordning, inte svårt alls…

Av sina föräldrar fick de varsin gitarr respektive bas. I källaren på Granstigen tog de sina första steg i sina karriärer i musik­branschen. Instrumenten kopplades in i ett par gamla radio­apparater och så spelades det på. Affe värvades senare på Musik­föreningen Bombadills första musikfest 1977 till det nybildade punkbandet Kriminella Gitarrer. Han var fjorton år, men naggande god. Alf spelade bas med Kriminella Gitarrer under bandets korta levnad, drygt två år.

Motorcyklar och Jaguarbilar

När Kriminella Gitarrer upp­löstes tappade han intresset för musikut­övandet. Som sexton­åring hade han fått en ny hobby och köpte en 125-kubikare, en motorcykel av märket Yamaha. Efter grundskolan hade han fått arbete på Tullbergs tryckeri (senare RST) som handsättare.

Tyvärr fick han en del medicinska besvär av arbetet, vilket ledde till en ny yrkesinriktning. Alf började importera Jaguarbilar från England och hamnade som en följd av detta i London. Efter en tid blev han anlitad av Jaguar World, en tidskrift om den klassiska brittiska bilen. För Jaguar World ansvarade Affe för mässor och utställningar, och hans fallenhet för att organisera och arrangera utvecklades. Att resa runt i världen började också bli en vana.

Turnéledare

I London blev Affe bekant med en del engelska punkband, bland annat The Vibrators. När han var ledig från sina engagemang för Jaguar World blev han erbjuden att följa med Vibrators på en Europaturné. Han hade ingenting för sig och hängde på. Under turnén blev det dock så att Affe hjälpte till och fixade en del på förhand olösta problem. Utan att han själv visste det så visade det sig att han utförde den icke-närvarande turné­ledarens jobb.
– Väl tillbaka i London blev jag erbjuden jobb som ”tour manager” av en annan engelsk rockgrupp, berättar Affe. ”Nää, jag vet inte vad en sån gör”, svarade jag. Dom bara tittade på mig. ”Men det var ju det du gjorde när du var ute med The Vibrators!” Jaså, är det det man gör… OK, då!

Affe blev alltså ”tour manager” mer eller mindre av en händelse. Sedan har det ena givit det andra och han har fått en mängd uppdrag och jobben inom musik­branschen har trillat in i parti och minut. Merit­listan har blivit lång och har inne­burit ett internationellt, frilansande arbete för Svenska Institutet, Utrikesdepartementet, Riksskonserter, danska Statens kunstråd. Han har arbetat för ExMS, Export Music Sweden, med att sprida svensk musik internationellt. Under tre år bodde han i Paris och arbetade för Svenska institutet och det svenska kulturhuset där. I 10 år var han turnéledare för The Soundtrack of Our Lives, rockbandet från Göteborg, med återkommande turnéer framför allt i USA. När den svenska ambassaden i Washington, House of Sweden, invigdes 2006 var Alf projektledare. Han var musikansvarig för Svenska nationaldagen och avslutningsdagen på världsutställningen i Shanghai 2010. Listan blir lång…

Efter att ha bott i London, Stockholm och Paris har Alf nu hamnat utanför Valencia i Spanien, men med en lägenhet i Solna. Idag arbetar han som lärare och ger föreläsningar på högskolan.

– Det är musikutbildningar i Borlänge, under Luleå/Piteå högskola, där jag går genom administrativa frågor. Kort och gott ”business” inom musikbranschen, säger Alf. Avtal, kontrakt, organisation, nätverk med mera, med mera. Jag undervisar också på Berkeley University i Valencia i samma ämne.

Alf som själv har en nioårig grundskola är alltså lärare på högskolan! Men hans långa och många erfarenheter från musikindustrin måste bedömas som värdefulla och han har mycket att dela med sig.

Ebbot och Wendy

Sedan ett tjugotal år tillbaka har han haft eget skivbolag och management med såväl svenska som utländska artister, bland annat den samiska sångerskan Sofia Jannok. Gruppen The Soundtrack of Our Lives, som Alf arbetade med i tio år, splittrades 2012 och dess sångare – personligheten Ebbot Lundberg – blev soloartist. Sedan en tid tillbaka är Alf manager för Ebbot och står för hans skivutgivning.

Och… Sist, men inte minst, så är han också manager för den kanadensiska sångerskan och dragspelaren Wendy McNeill, en personlig och charmant artist som framträdde på Norrehus i Klippan i slutet av november. Att Alf samarbetar med henne är kanske en självklarhet, de är sedan tolv år tillbaka ett par. Naturligtvis träffades de i musiksammanhang i Kanada och har nu varit gifta i nio år. De bor utanför Valencia i Spanien och deras liv består till stor del av musik, musik, musik…