Zignerat Zachhau

Jag älskar när solen och grönskan återvänder på våren. De där första riktigt varma dagarna när man kan lulla runt i trädgården utan att frysa ihjäl och titta på blommor, förundras över små gröna blad och hitta saker som gömts i snö och kommer upp i tö (hundens favoritleksak, en egyptisk klänning, guldfiskarna i dammen och mycket annat spännande) är alltid lika fascinerande.

Den egyptiska klänningen har inte hamnat där för att jag eller någon annan helt sonika fick feeling och klädde av sig, nej, jag har en förkärlek för att hänga upp vackra klädesplagg som dekorationer i trädgården. Egyptiska klänningar med glitter och paljetter hör till denna kategori. Någon höststorm, en regnpinad dag eller snö får ibland klänningarna på fall. Så hamnar de under snön och glöms bort ända fram till våren då de får hängas upp och luftas igen.

Första året vi bodde i hus gick jag fullständigt bananas på fröer och blommor. Det hade jag visserligen gjort när vi hade balkong på diverse andra ställen också, men huset, trädgården och växthuset fick det att ”blomma över” på riktigt. Jag köpte frö för en förmögenhet och planterade varenda litet frö. Det blir vansinnigt mycket tomatplantor av en enda påse. Plantor som sen ska planteras om, vattnas, gödas, skötas, ges bort och så småningom glömmas bort för att det är sista utvägen till att någonsin bli av med skiten.

Sakta har denna iver dalat och numera köper jag färdiga plantor. Lavendel och pelargoner är mina favoriter! Ska jag ha grönsaker köper jag färdiga plantor som redan är odlade och redo för växthus. Det får inte vara några kräsna växter som kommer till mig. Vatten då och då är en lyxvara och gödning kan de glömma. Jag har försökt med chili, psyslis, gurka, blåbär, rädisor, morot och en MASSA annat. Kräsna växter som bara vill ha och ha utan att ge. Jag är nämligen också ganska kräsen och vill att växterna bara ska ge utan att jag behöver göra så mycket.

Växthuset har vi nu istället som bokläsar-ställe för regniga dagar med ett staffli till dottern och en vinranka som sköter sig själv. Där sitter vi och äter solvarma köpta tomater, gurkor, aprikoser och morötter. Var och en till sitt.